ГоловнаПолітика

Туск: Опозиція домагається обмеження повноважень Януковича протягом 48 годин

Прем'єр нагадав про проблему довіри до діючого президента України

Туск: Опозиція домагається обмеження повноважень Януковича протягом 48 годин
Фото: EPA/UPG

Українська опозиція домагається в рамках компромісного розв'язання конфлікту в Україні протягом 48 годин повернути Конституцію 2004 року, яка обмежує повноваження президента.

Про це заявив глава польського уряду Дональд Туск на прес-конференції, повідомляє УНІАН.

"Згідно з наміром лідерів опозиції, на що зважили міністри закордонних справ, ці домовленості передбачають насправді багатомісячну - але щонайпізніше до кінця літа - роботу над новою Конституцією, а запровадження Конституції 2004 року мало б відбутися протягом 48 годин", - сказав він.

Туск чітко не сказав, чи погодився Янукович на цю умову, але не виключив, що він буде змушений це зробити.

"Я був би наївним, якби вірив у добру волю Януковича, але не виключено, що це політик, який точно усвідомлює, що він перебуває під стіною і не має виходу", - сказав Туск.

Він нагадав про проблему довіри до діючого президента України, зазначивши, що "не знає нікого у світі, хто може сказати, що довіряє Януковичу".

Голова уряду Польщі зазначив, що в цьому полягає ризик ситуації, оскільки президент України згодом може не виконати своєї обіцянки, але висловив думку, що варто все-таки ризикнути.

"Найбільшим ризиком є опустити руки і спостерігати за кровопролиттям", - зазначив він.

Нагадаємо, в п'ятницю вранці на переговорах за участю президента України Віктора Януковича, лідерів опозиції, представників Європейського Союзу і Росії було ухвалено рішення про угоду щодо врегулювання політичної кризи в Україні.

У п'ятницю Янукович оголосив, що ініціює дострокові президентські вибори і повернення до Конституції 2004 року з перерозподілом повноважень у бік парламентської республіки. Також він закликав розпочати процедуру формування уряду національної довіри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram