ГоловнаПолітика

Міліція не має наміру підпускати протестувальників до Ради

У вівторок відбудеться акція примусу депутатів до повернення Конституції-2004

Міліція не має наміру підпускати протестувальників до Ради
Архив
Фото: LB.ua

Міліція заявила, що не має наміру пропускати протестувальників у перекритий міліцією та внутрішніми військами урядовий квартал, до будівлі Верховної Ради, де у вівторок запланована акція Майдану.

Про це пише газета "Коммерсантъ Украина".

На вічі в неділю опозиція закликала людей до загальної мобілізації у вівторок, 18 лютого, щоб сформувати колони і піти під Верховну Раду з вимогою повернути Конституцію 2004 року.

Спроба пройти до Ради може обернутися новими сутичками з міліцією, яка контролює урядовий квартал. "Урядовий квартал перекрито. Київська міліція наразі не отримала заявки на проведення мирних акцій протестів у вівторок, тому ще не відомо, чи будуть посилені кордони", - заявила газеті начальник прес-служби ГУ МВС у Києві Ольга Білик.

Проект постанови "Про відновлення конституційного ладу", що визнає чинною Конституцію 2004 року, в опозиції пообіцяли подати в Раду вже сьогодні. В опозиції вирішили відмовитися від ухвалення Верховною Радою акта про повернення Конституції 2004 року і відкоригували своє бачення конституційної реформи. "У рішенні Конституційного Суду не зазначено, що Україна повертається до Основного закону 1996 року. Тому ми підемо найпростішим і водночас конституційним шляхом - у понеділок внесемо проект постанови про відновлення конституційного ладу. Ми фактично визнаємо, що в країні діяла і діє Конституція 2004 року", - заявив виданню заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Соболєв зазначив, що після ухвалення документа 226 голосами Верховній Раді необхідно змінити 77 законів - про Кабмін, про президента, про Верховну Раду тощо. "І ніхто не зможе нам сказати, що ми приймаємо якісь конституційні акти. А потім, коли відновлять дію Конституції 2004 року, можна створювати тимчасову спеціальну комісію для її удосконалення", - наголосив депутат.

Як відомо, фракції "Батьківщина", "Свобода " і УДАР налічують 167 народних депутатів, тоді як для ухвалення документа необхідно 226 голосів. Парламентська більшість такого сценарію, судячи з усього, не підтримає. Голова Верховної ради Володимир Рибак повідомив, що у вівторок запропонує народним депутатам створити в парламенті тимчасову спеціальну комісію (ТСК), яка візьметься за створення узгодженого проекту Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram