ГоловнаПолітика

ГПУ: закон про амністію набуде чинності 17 лютого (ОНОВЛЕНО)

Пшонка, Макеєнко, Клюєв, Портнов, голови СБУ і МВС чотири години дискутували з Тягнибоком, Яценюком і Аваковим

ГПУ: закон про амністію набуде чинності 17 лютого (ОНОВЛЕНО)
Фото: Макс Левин

Закон "про амністію" набуде чинності 17 січня, і "жодних перепон" - за словами генпрокурора Віктора Пшонки - для цього немає.

Офіційне повідомлення з'явилось і на сайті ГПУ.

"Відповідно до ст. 10 Закону України від 29 січня 2014 № 737-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб щодо подій, які мали місце за час проведення мирних зібрань", повідомляю, що, відповідно до інформації Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та органів місцевої влади, учасники масових акцій протесту фактично виконали сукупність дій, передбачених ст. 9 Закону", - йдеться в повідомленні.

"У зв'язку з публікацією цього повідомлення зазначений Закон набуває чинності 17 лютого 2014 року і передбачає звільнення від кримінальної відповідальності і покарання осіб, які скоїли в період з 27 грудня 2013 року до 2 лютого 2014 року злочини, передбачені статтею 1 цього Закону, закриття відповідних кримінальних проваджень, а також звільнення від адміністративної відповідальності осіб, до яких застосовано адміністративний арешт", - сказано також на сайті ГПУ.

Відповідні переговори представників влади та опозиції тривали понад чотири години. Першими до генерального прокурора Віктора Пшонки поїхали - відразу після завершення Народного віча - Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок. Потім до них приєднався Арсен Аваков. За фактом на зустрічі, крім перелічених, були Володимир Макеєнко, Андрій Клюєв, Андрій Портнов, голови МВС і СБУ.

Самі переговори, за повідомленнями джерел LB.ua, проходили вкрай напружено. Спершу представники влади наполягали на виконанні умов, сформульованих ще 12 лютого в заяві прокурора Києва Миколи Безкишкого. Тобто повне звільнення всіх центральних вулиць, включно з Майданом Незалежності. Представники опозиції називали це спробою спекуляції, своєрідного токування політико-правового закону.

Водночас мітингувальники пригрозили знову захопити КМДА, якщо переговори з Пшонкою ні до чого не приведуть.

У результаті тривалої дискусії сторони досягли компромісу, однак перед тим, як вийти на фінішну пряму, пан Пшонка мав телефонну розмову з главою держави. Після цього Віктор Павлович дав команду готувати повідомлення для публікації на офіційному сайті ГПУ. Окрім того, за словами джерел, представники влади акцентували: з нуля годин 17 лютого всі справи дійсно зупиняються. На процедуру їх закриття закон відводить 30 днів, проте під час переговорів було сказано, що насправді процедура займе менше часу - півтора-два тижні (залежно від того, на якій стадії конкретна справа).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram