ГоловнаПолітика

Тимошенко назвала умови призначення прем'єра від опозиції

Лідер "Батьківщини" заборонила "коаліційний" уряд

Тимошенко назвала умови призначення прем'єра від опозиції
Фото: Макс Левин

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко допускає призначення прем'єром представника опозиції, проте тільки якщо влада виконає три умови.

Про це Тимошенко сказала в ексклюзивному інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна".

Відповідаючи на питання про те, чи повинен представник опозиції стати наступним прем'єр-міністром України, Тимошенко сказала: "Не повинен, бо цьому прем'єр-міністрові, найімовірніше, не дадуть працювати. "Під дахом Януковича опозиційний прем'єр-міністр не зможе демонтувати диктатуру та систему корупції, не зможе підписати Угоду з ЄС, не зможе врятувати Україну від соціально-економічного провалу. Такий керівник уряду досить швидко розчарує людей, а головне - нічим не допоможе ані країні, ані її народу", - додала вона.

Водночас екс-прем'єр зазначила, що якщо фракція "Батьківщина" таки вирішить голосувати за кандидата від опозиції на посаду прем'єра, чого вона б не радила, то виключно за умови виконання трьох головних умов.

"Перше - повна реабілітація та звільнення від кримінальної відповідальності всіх майданівців з одночасним притягненням до відповідальності всіх, хто вбивав, калічив і викрадав активістів, журналістів і медиків", - сказала Тимошенко й підкреслила, що будь-яке спільне голосування з Партією регіонів до виконання цієї вимоги неприпустимо.

"Друга умова, за якої я радитиму "Батьківщині" голосувати, - це якщо разом з опозиційним прем'єром буде призначено опозиційний уряд (включаючи силовиків), або його більшу частину", - додала Тимошенко.

За словами екс-прем'єра, на останній зустрічі з Арсенієм Яценюком та Олександром Турчиновим було прийнято рішення, що найближчим часом Майдану запропонують уряд, переважно сформований з представників громадянського суспільства.

"Можливо навіть, вони зможуть запропонувати такий уряд уже завтра, в неділю, на традиційному віче. Якщо люди дадуть такому уряду мандат довіри, то слід запропонувати цей уряд Януковичу публічно", - припустила Тимошенко.

Третьою умовою, за якої, за словами екс-прем'єра, "Батьківщина" проголосує за прем'єр-міністра з президентом Януковичем, це негайне підписання Угоди про асоціацію з ЄС. "У постанові Верховної Ради про призначення керівника уряду другим пунктом має бути затверджене доручення новому прем'єр-міністру негайно підписати парафовану Угоду з ЄС", - сказала вона.

Тимошенко підкреслила, що за цих трьох умов вона радитиме фракції голосувати "за", і будь-який інший варіант, на її думку, буде неприйнятним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram