ГоловнаЕкономікаДержава

Швеція випала з десятки найбільших інвесторів в Україну

На одного мешканця країни зараз припадає $1,3 тис. іноземних вкладень

Швеція випала з десятки найбільших інвесторів в Україну
Фото: flickr.com

2013 року іноземні інвестори вклали в економіку України $5,68 млрд прямих інвестицій, що приблизно на $300 млн менше, ніж рік перед тим.

Такі дані наводить Державна служба статистики. Від початку інвестування в економіку України обсяг прямих іноземних інвестицій становив $58,16 млрд, за рік їхній обсяг побільшав на 5,2%. У розрахунку на людину це становить $1283,6.

Із загальної суми інвестицій із країн ЄС надійшло $44,4 млрд інвестицій (76,4% загального обсягу), із країн СНД - $5 млрд (8,7%), з інших країн світу - 8,7 млрд (14,9%).

До десятки основних країн-інвесторів, на які припадають понад 83% загального обсягу прямих інвестицій, входять Кіпр - $19 млрд, Німеччина - $6,3 млрд, Нідерланди - $5,6 млрд, Росія - $4,3 млрд, Австрія - $3,3 млрд, Великобританія - $2,7 млрд, Британські Віргінські острови - $2,5 млрд, Франція - $1,8 млрд, Швейцарія - $1,3 млрд і Італія - $1,3 млрд.

Порівняно з минулим роком із топ-10 інвесторів випала Швеція, оскільки з України пішли її найбільші банки - Swedbank і SEB. Її місце зайняла Італія.

Нагадаємо, на думку Morgan Stanley, Україна входить до числа держав, що розвиваються і яким найбільше загрожує "раптова зупинка" (sudden stop) - швидке скорочення надходжень капіталу або навіть його відтік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram