ГоловнаЕкономікаБізнес

Skoda купила частку в українському локомотивному заводі

У Запоріжжі створюють виробництво електровозів

Skoda купила частку в українському локомотивному заводі
Фото: stroyobzor.net.ua

Чеська компанія Skoda Transportation купила частку підприємства "Запорізький локомотив", створеного наприкінці минулого року Запорізьким електровозоремонтним заводом.

Про це пише "Капитал" із посиланням на гендиректора "Запорізького локомотива" Віталія Бондаренка. Розмір чеської частки та суму угоди він не повідомив.

Будівництво нового цеху, в якому будуть збирати електровози, має розпочатися в березні. Очікується, що цього року інвестиції з українського боку становитимуть близько 300 млн грн. Перші п'ять електровозів зберуть на потужностях Skoda Transportation в Чехії, після чого виробництво перенесуть у Запоріжжі. Перший електровоз в Україні хочуть випустити до березня 2015 року.

За словами старшого аналітика інвестиційної компанії "АРТ Капітал" Олексія Андрейченка, українські заводи не випускають пасажирські електровози, тому для виробництва саме такого виду поїздів залучили Skoda Transportation. "Зазвичай пасажирські поїзди везе пасажирський електровоз, а вантажні - вантажний. Однак за умов нестачі пасажирських електровозів улітку пасажирські поїзди везе вантажний електровоз, який споживає більше електроенергії, оскільки має велику потужність і розрахований на більшу вагу", - пояснив він.

Втім, на підприємстві "Луганськтепловоз" стверджують, що вони могли б випускати й електровози - аби було замовлення. Зараз підприємство збирає пасажирські тепловози.

Нагадаємо, що протягом реалізації локомотивного проекту зі Skoda заплановано виготовити 480 електровозів, із яких 50 - двосистемні пасажирські електровози, 330 - односистемні пасажирські, 100 - двосистемні вантажні електровози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram