ГоловнаПолітика

Парубій: сутички на Грушевського спровокувала міліція

Протестувальники почали застосовувати силу після того, як полетіли гранати, запевняє нардеп

Парубій: сутички на Грушевського спровокувала міліція
Фото: Макс Левин

Комендант Самооборони Майдану Андрій Парубій заявляє, що сутички на вулиці Грушевського в Києві 19 січня почалися через провокацію міліції.

Про це він розповів в інтерв'ю LB.ua. За його словами, Самооборона прийшла на Грушевського, щоб підтримати Автомайдан (який збирався їхати до ВР) і дізнатися, чому "влада зробила режимний об'єкт в центрі Києва".

"Спочатку ситуація була цілком стабільною, не було жодних конфліктів. Ми стали перед кордоном міліції. Потім силовики почали підтягувати брандспойт, підрозділи "Беркута". Конфлікти почались тоді, коли з їхньої сторони почали летіти гранати, без будь-яких видимих причин. Що мене вразило особливо – гранати були переробленні, до світло-шумових гранат було прив’язане каміння, внаслідок чого вони ставали бойовими. Сім осколків саме такої гранати витягли лікарі з моєї ноги в той день", - зазначив Парубій.

При цьому він визнав, що певні "розхитування" були з обох сторін, але все було в межах певного кордону.

"Потім полетіли гранати, в саму гущу людей (хоча за інструкцією їх можна кидати не ближче, ніж за 5-7 метрів від людей). Вони навіть до землі не долітали – розривались майже на плечах. Багато людей обпеклися, втратили очі. Після того лівіше, де не було Самооборони, відбувся зрив ситуації, полетіли перше каміння і почались сутички. Там я навіть не був (туди пішов Кличко), бачив все на екранах телебачення. Але я можу стверджувати що радикалізація ситуації відбулася в результаті провокації міліції", - підкреслив комендант Самооборони.

Хто першим з активістів відповів на провокації, Парубій точно сказати не може: "Хто були ті хлопці, які почали першими кидати каміння, я не можу сказати, але точно не хлопці з Самооборони. Вони виконували свою функцію - стояли зі щитами і закривали людей від гранат. У нас насправді було достатньо сил, щоб піти в прорив, але ми просто стояли і захищали людей щитами".

Парубій також не взявся підтвердити версію про провокаторів.

"Я не беруся стверджувати. Ті хлопці були в масках. Але, з іншого боку, там було багато киян, які просто прийшли на протест. Дехто каже, що там були вболівальники ультрас, бо, мовляв, чули їхню кричалку "А ну-ка давай!". Я вважаю що це були просто люди, доведені до відчаю і спровоковані. Коли така напружена ситуація, то вона десь-таки вибухає", - констатував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram