ГоловнаПолітика

Україна втратила 10 позицій у рейтингу свободи преси

Свобода слова в Україні на рівні Алжиру та Гондурасу

Україна втратила 10 позицій у рейтингу свободи преси
Фото: Макс Левин

Правозахисна організація "Репортери без кордонів" опублікувала щорічний Індекс свободи преси.

Україна опустилася в Індексі-2014 на одне місце - до 127-го зі 180-ти і розташувалася між Алжиром і Гондурасом, що на 10 позицій нижче, ніж рік тому.

"Репортери без кордонів" вважають, що в Україні дуже обмежено поважають редакційну незалежність журналістів, а "зміна власників ЗМІ спричиняла різку зміну редакційної політики, введення нових табу і численні звільнення", пише Радіо Свобода. В організації зазначили, що індекс для України встановили за період часу до початку останніх подій в грудні минулого року, тому нові, "вкрай репресивні" заходи української влади щодо преси в цьому дослідженні ще не відображені.

Значне погіршення за минулий рік зафіксували в Росії (148 місце), Білорусі (157); становище в Азербайджані (160 місце) і Казахстані (161) правозахисники назвали "на межі придушення будь-якої свободи преси"; Узбекистан (166 місце) і Туркменістан (178) опинилися внизу рейтингу.

За словами директора Інституту масової інформації в Києві Оксани Романюк, якби Індекс свободи слова враховував події Євромайдану в Україні, то Україна була б уже значно нижче в рейтингу не тільки від Білорусі та Росії, а й Туреччини.

Як і 2013 року, замикають рейтинг "Репортерів без кордонів" Сирія, Туркменія, Північна Корея та Еритрея. Вони займають, відповідно, місця із 177-го по 180-те.

Нагадаємо, в листопаді 2013 року "Репортери без кордонів" опублікували свою доповідь, у якій зазначалося, що Україна опустилася з 89 місця, на якому вона перебувала 2009 року, на 126-те.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram