ГоловнаПолітика

МВС нагадало Майдану про умови "закону про амністію"

На звільнення захоплених будівель залишається тиждень

МВС нагадало Майдану про умови "закону про амністію"

МВС нагадує, що для того, щоб "закон про амністію" почав діяти, треба виконати його умови до 17 лютого.

На брифінгу в понеділок заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олег Татаров розповів, як в органах внутрішніх справ реалізують положення обох законів про "амністію" - у період з 21 листопада по 26 грудня і в період з 27 грудня по 2 лютого.

За його словами, під дію першого закону, ухваленого торік, підпадали 52 кримінальні провадження, з яких 36 - за фактами вчинення кримінальних правопорушень, і 16 - щодо осіб. Всі "фактові" кримінальні провадження органи прокуратури закрили, від відповідальності звільнено 29 осіб, які фігурують у 12 кримінальних процесах. На сьогодні на розгляді в судах залишаються клопотання щодо 5 осіб, причому 3 з них перебувають в розшуку.

Заступник начальника ГСУ МВС підкреслив, що органи влади, зокрема - і Міністерство внутрішніх справ, роблять все для гуманізації кримінального судочинства. Зокрема - для виконання нового закону, який називають "законом про амністію".

В рамках дії цього закону такий запобіжний захід як утримання під вартою на альтернативні, м'якші, вже змінили 82 особам. Ще 61 особа поки що залишається під вартою. Всього ж до кримінальної відповідальності притягнуто 266 осіб в рамках 129 кримінальних проваджень.

Водночас Олег Татаров підкреслив, що для введення Закону в дію необхідно виконання низки умов, які в ньому чітко передбачені.

"Проте зараз захоплені будівлі не звільняють, вулиця Грушевського та низка обласних адміністрацій залишаються захопленими", - цитують слова чиновника на сайті МВС.

Він також нагадав, що за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів передбачено відповідальність - позбавлення волі на термін до 15 років.

"Слід чітко розуміти, що для виконання закону залишається тиждень, і 17 лютого 2014 року при невиконанні умов зазначений закон втрачає силу. І тоді слідчі будуть розслідувати кримінальні провадження у звичному порядку, а за достатніх підстав - направляти до суду з обвинувальними актами", - підкреслив заступник начальника ГСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram