ГоловнаПолітика

МВС відкрило справу проти ГО Центр UA - ініціатора руху ЧЕСНО

Співробітників організації почали масово запрошувати з'явитися до слідчого

МВС відкрило справу проти ГО Центр UA - ініціатора руху ЧЕСНО

Міністерство внутрішніх справ веде кримінальне провадження щодо громадської організації Центр UA за статтею про "відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом".

Про це стало відомо після того, як до співробітників організації та її партнерів почали масово почали приходити представники міліції із проханням надати свідоцтво або з'явитися до слідчого

, повідомляє ЧЕСНО.

За минулу п'ятницю міліція навідалася принаймні до 10 осіб, при цьому відомо, що планують допитати в цілому близько 200 осіб. Провадження почали 11 грудня 2013, але перейшли до активних дій тільки зараз, усіх викликають поки що як свідків.

"Центр UA регулярно проходить незалежний аудит, зокрема на відповідність фінансової діяльності законодавству України, і пишається своєю прозорістю. Кримінальну справу розцінюємо як тиск і залякування в зв'язку з нашою професійною діяльністю", - зазначила виконавчий директор Центру UA Світлана Заліщук.

Колектив Центру UA заявляє, що розцінює вказане кримінальне провадження як продовження системних репресій проти громадянського суспільства. Керівник організації Олег Рибачук припустив, що найближчим часом схожі справи будуть порушені проти діяльності інших організацій.

Центр UA є ініціатором руху ЧЕСНО і співзасновником кількох громадських ініціатив: партнерства "Новий Громадянин", руху "Стоп Цензурі!", коаліції "За чесний Референдум" та інших. Також нещодавно Центр UA розпочав масштабний проект персональних розслідувань корупції щодо всіх членів уряду разом з журналістами Слідство.інфо і бюро "Свідомо" для Української правди.

Колектив Центру UA звернувся до дипломатів, міжнародних і правозахисних організацій, народних депутатів України звернути увагу на тиск, який чинять на організацію та її партнерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram