ГоловнаПолітика

Пшонка: Під дію закону про амністію підпадають 259 осіб

З них під вартою залишається близько 70

Пшонка: Під дію закону про амністію підпадають 259 осіб
Фото: http://ria.ru/

Звільнення від кримінальної відповідальності за новим законом про амністію стосується 259 осіб, які порушили громадський порядок під час масових акцій у Києві у січні цього року.

Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка під час спілкування з представниками центральних телеканалів, повідомляє прес-служба відомства в середу.

"Під дію цього Закону підпадають 259 осіб. Це особи, яким було оголошено про підозру за скоєння злочинів. З 150 осіб, які були ззарештовані, в СІЗО залишаються близько 70. До інших учасників протистоянь були застосовані домашній арешт, в значній більшості, а також особисте зобов’язання", - сказав генпрокурор.

Також Пшонка підкреслив, що вказаний закон, який набув чинності 2 лютого, містить чіткі вимоги щодо його виконання.

"Щоб виконати цей закон, необхідно виконати ті умови, які виписані в ньому. А це розблокувати транспортні комунікації, розібрати барикади, звільнити приміщення в областях, там де захоплені будівлі державних адміністрацій. Йдеться також і про звільнення всіх адмінбудівель в місті Києві. І лише при виконанні цих умов, може бути задіяний процес реалізації закону", - сказав він.

Генпрокурор також вказав, що якщо до 17 лютого не будуть виконані ці умови, то правоохоронні відомства, слідчі прокурори, судді діятимуть в рамках своїх повноважень так, як це передбачено Кримінальним кодексом і Кримінальним процесуальним кодексом України.

"Тобто, будуть розслідуватися кримінальні провадження, з обвинувальним актом направлятися до суду, будуть судові розгляди ... та будуть рішення судів", - пояснив він.

Крім того, за його словами, закон не передбачає можливості часткового виконання умов, наприклад, лише в окремих регіонах.

Нагадаємо, в ухваленому 29 січня законі прописані умови, виконання яких необхідне для звільнення демонстрантів. Так, учасники протесту мають звільнити всі незаконно захоплені будівлі в Києві та інших населених пунктах України, а також допустити чиновників на робочі місця. Крім того, необхідно прибрати барикади з вулиці Грушевського в центрі столиці, а також звільнити інші вулиці, площі, провулки, бульвари, "крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту". Таким чином, мітинг на Майдані, відповідно до закону, може продовжуватися. Закон почне діяти лише після того, як Генпрокуратура оголосить про виконання протестувальниками всіх умов. На це їм відводиться 15 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram