ГоловнаПолітика

Європарламент може оформити санкції проти України до кінця лютого

Список "претендентів" на санкції підготують після ухвалення резолюції

Європарламент може оформити санкції проти України до кінця лютого
Яцек Протасевич, вице-президент Европейского парламента
Фото: Макс Левин

Європейський парламент може оформити санкції проти українських чиновників, відповідальних за насильство щодо учасників Євромайдану, до кінця лютого 2014 року.

Про це повідомив віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Головний меседж резолюції (голосування щодо якої заплановано на 6 лютого в Європарламенті) міститься в пункті 13. У ньому Європарламент закликає європейські інституції вжити негайних заходів, включаючи дипломатичний тиск, застосування окремих візових обмежень та заморожування іноземних капіталів і власності тих українських офіційних осіб, законодавців і олігархів, які особисто відповідальні за розгортання насильства і смерть учасників протестів", - йдеться в повідомленні.

Також, за словами єврочиновника, в резолюції міститься заклик звернути увагу на факти ухилення від сплати податків, відмивання грошей українськими компаніями та бізнесменами через європейські банки.

Протасевич зазначив, що для ухвалення резолюції потрібно кілька тижнів для того, щоб Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла відповідне рішення.

"Воно має бути ухвалено одностайно", підкреслив єврочиновник.

За його словами, список "претендентів" на санкції буде підготовлено дипломатичними колами Євросоюзу і країн-членів ЄС після ухвалення резолюції.

"Його обговорюватимуть на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, а остаточне рішення, швидше за все, ухвалять до кінця лютого", - пояснив Протасевич.

В цілому, за словами Протасевича, тон резолюції буде, безсумнівно, жорстким.

"Він відображатиме розчарування Європарламенту розвитком політичної ситуації в Україні. Але я хочу підкреслити: ми розчаровані не рішенням української влади не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС (оскільки офіційний Київ мав законне право прийняти таке рішення). Наше розчарування викликано використанням надмірної сили проти мирних демонстрантів Майдану та відсутністю доброї волі з боку представників влади знайти компромісний вихід з внутрішньополітичної кризи, в якій зараз знаходиться Україна", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що рішення про санкції Євросоюз наразі не прийняв, але дав зрозуміти, що це може бути зроблено в будь-який момент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram