ГоловнаПолітика

МВС незаконно закупило 17 тис. патронів, від яких загинули активісти на Грушевського

Тендер на їхню закупівлю провели, оминаючи дозволи Кабміну

МВС незаконно закупило 17 тис. патронів, від яких загинули активісти на Грушевського
Фото: starshinazapasa.livejournal.com

У 2012-2013 роках Міністерство внутрішніх справ за результатами тендерів закупило близько 17 тисяч 12-міліметрових патронів "Для примусової зупинки автотранспорту".

Саме такими патронами, відповідно до розслідування російського журналіста Аркадія Бабченка, вбили на вул. Грушевського активістів Михайла Жизневського і Романа Сеника, повідомляють "Наші гроші".

Зокрема, 10 квітня 2012 року МВС уклало договори на закупівлю "патронів 12 калібру несмертельної дії". У ТОВ НВП "Еколог" було придбано 10270 патронів із пластиковими кулями і 10270 патронів із пластиковою картеччю по 9 гривень за патрон.

У ТОВ "Лабораторія прикладної хімії" на тому самому тендері МВС придбало 10500 патронів для примусової зупинки транспорту. По 27 гривень за штуку. Патрон виготовлено з латуні, він має сталеве осердя. Згідно з характеристиками, має пробивати з відстані 15 м кузов товщиною 5 мм, а потім руйнувати автомобільний двигун.

Окрім того, 26 листопада 2013 року МВС за результатами тендера з тими самими двома учасниками уклало договори на закупівлю "пристроїв миттєвого розпилення аерозолю, патронів 12 калібру, газових гранат" на 5910000 грн. У ТОВ НВП "Еколог" придбано 1900 "пристроїв миттєвого розпилення аерозолю" (ручних газових гранат) по 324 гривні за гранату. У ТОВ "Лабораторія прикладної хімії» МВС закупило 1500 газових гранат 12 калібру для відстрілу з помпової рушниці "Форт 500" по 189 гривень за штуку. І 6730 тих самих патронів для примусової зупинки транспорту з тими самими ТТХ, що й 2012 року, але вже по 42 гривні за патрон.

Згідно із "Законом про міліцію", перелік усіх спецзасобів має затвердити Кабмін, проте в Постанові уряду "Про затвердження Правил застосування спеціальних засобів під час охорони громадського порядку" цього виду патронів немає. Тендер на їхнє придбання провели за наказом МВС.

Зазначимо, раніше заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров заперечував існування на озброєнні в міліції таких патронів.

"Набої, якими заподіяно тілесні ушкодження всім трьом громадянам, органи внутрішніх справ не використовують, і на озброєнні їх немає. Ще раз наголошую: немає таких патронів", - говорив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram