ГоловнаПолітика

Прага відмовилася приймати Януковича

Столиця Чехії перерахує Майдану понад 200 тисяч гривень

Прага відмовилася приймати Януковича
Фото: EPA/UPG

Столиця Чехії Прага відмовилася брати участь в організації візиту президента України Віктора Януковича.

Відповідне рішення мерія міста ухвалила 4 лютого, повідомляє "Радіо Свобода".

Нагадаємо, в жовтні 2013 президент Чехії Мілош Земан запросив Януковича відвідати країну. Очікують, що Янукович прибуде до Праги в квітні і візьме участь у міні-саміті ініціативи Євросоюзу "Східне партнерство". Минулого тижня до Земана звернулися кілька чеських громадських діячів із вимогою відкликати запрошення Януковича. Президент Чехії відмовився це зробити.

Як заявив мер Праги Томаш Гудечек, немає підстав, щоб Прага брала участь у зустрічі українського президента.

До того ж, підкреслив мер Праги, "абсурдно, щоб саме президент Янукович приземлився в аеропорту, який названо на честь Вацлава Гавела".

За його словами, якщо президент України прибуде до міста, міська влада не організовуватиме ніяких заходів, прийнятих в разі візитів глав держав, зокрема не запросить Януковича на традиційний прийом в ратушу.

Мер Праги також додав, що чеська столиця передасть допомогу постраждалим українським демонстрантам, пораненим під час заворушень в Україні, у розмірі 500 тисяч чеських крон, що становить в перерахунку майже 215 тисяч гривень.

Допомогу передадуть в Україну через гуманітарну організацію "Людина у скруті". Ця організація тиждень тому сама вирішила надати таку ж суму "жертвам насильства, цілеспрямованих переслідувань під час протестів, у разі необхідності також їх сім'ям" в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram