ГоловнаПолітика

Обама: Україні потрібен єдиний уряд

Люди повинні брати активну участь у підготовці демократичного процесу, заявив президент США

Обама: Україні потрібен єдиний уряд
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама сподівається, що в Україні сформують легітимний уряд, а влада зрозуміє, що люди прагнуть брати участь у визначенні власної долі.

Про це він заявив у рамках інтернет-відеоконференції з американцями.

Відповідаючи на запитання з приводу ситуації в Україні, Барак Обама зазначив, що США ведуть активний діалог з опозицією і урядом.

"Ми переконані, що, по-перше, правила, які обмежують протести і свободу слова, зрештою, є контрпродуктивними, і ми виступаємо проти цього", - зазначив Обама.

За його словами українці, не хочуть, щоб за зачиненими дверима було поставлено хрест на їхньому прагненні до вільного суспільства, інтегрованого в Європу.

"По-друге. Повинен бути шлях реструктуризації уряду України в спосіб, який дозволить опозиції і людям на вулицях брати участь у підготовці демократичного процесу, який створить легітимний і єдиний уряд. Це буде непросто, але ми намагаємося допомагати в переговорах на шляху до цієї мети", - заявив американський президент.

"Третє. У довгостроковій перспективі частина того, що відбувається, є проявом того, що українці, очевидно, дивляться на Європу і Захід як на партнерів у переході до вільнішої економіки, на основі вільного ринку. Очевидно, вони мають сильні історичні зв'язки і значні комерційні відносини з Росією, і ними не треба жертвувати", - додав він.

"Я думаю, що українці не хочуть - і ми бачимо підтвердження цього на вулицях - щоб за зачиненими дверима було поставлено хрест на їхньому прагненні до вільнішого суспільства, інтегрованого в Європу. Ми вже бачили таке у світі. Державам тепер важко діяти за старими правилами, які не враховують реальних надій і сподівань простих людей", - зазначив також Обама.

"Коли є Інтернет, смартфони, Google, технології й інформація, люди хочуть брати участь у визначенні власної долі. Тепер можна не обмежувати інформацію так, як раніше. Сподіваюся, що влада України визнає це і все вирішиться мирно. Я завжди стурбований випадками застосування сили і, як я вже говорив, ми щодня спілкуємося з урядом України, щоб домогтися позитивного рішення", - зазначив президент США.

(Про Україну з 6:40)

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram