ГоловнаСуспільствоПодії

Затриманий активіст розповів, як з нього знущалися в міліції

Силовики пояснювали, що "мстять за своїх хлопців"

Затриманий активіст розповів, як з нього знущалися в міліції
Иван Кизюк
Фото: 20minut.ua

Затриманий 25 січня у центрі Києва тернопільський активіст Іван Кізюк, який перебуває під домашнім арештом, розповів, як із нього знущалися в міліції після затримання. "Мене завели в куток між будинками, наказали повернутися обличчям до стіни і почали бити. Нападники постійно змінювалися - одні йшли, інші приходили. Я падав від ударів, мене піднімали і продовжували бити", - поділився він, інформує 20minut.ua.

Знайомий хлопця, Іван Ковалик, розповідає, що знущання були жорстокими. Коли силовики били юнака, то говорили, що мстять за своїх хлопців, яких він нібито підпалює коктейлями Молотова, повідомляє інфоцентр МНК. Усі, хто брав участь у побитті Кізюка, були із закритими обличчями - хто з маскою, хто з шоломом. Постійно вигукували питання: "Ти з Правого сектору?", "Скільки тобі платять?", "Навіщо ти палиш наших бійців?" - відповіді особливо не очікували. Далі - заламали руки і повели в спеціальний автобус для затриманих, який стояв біля Кабміну.

Після того, як хлопця протримали в автобусі годину-півтори, його повезли до Святошинського райвідділення міліції, розповідає Ковалик. На третій поверх для проведення слідчих дій Івана вів міліціонер. Згодом він зник. Зате в кінці коридору з'явився хлопець у цивільному, в масці і з пістолетом у руках.

"Він швидко підбіг до мене, почав кричати, бити. Я, як міг, закривався руками, хоча вони були в наручниках. Потім приставляв пістолет до моєї голови і шиї, змушував відкривати рот, запихав туди дуло. Питав, в якому лісі мене закопати. Останнім було питання "Хто твій командир?". Я не зрозумів і перепитав: "Який?". Відповіді не було", - розповів постраждалий хлопець.

Під час так званих "слідчих дій" у Івана двічі знімали відбитки пальців, тричі фотографували в різних місцях, забрали багато особистих речей, серед яких мобільний телефон, паспорт і срібний перстень. Потім його забрали в травмопункт, де поставили попередній діагноз - перелом носа. Далі - в ізолятор тимчасового затримання, лікарню, суд.

У Святошинському райуправлінні міліції в Києві, де проводили слідчі дії, стверджують, що поводилися з Кізюком згідно з законом.

Нагадаємо, ввечері 25 січня, близько 17:00, біля урядового кварталу в Києві силовики затримали 28-річного жителя Тернополя Івана Кізюка. Свідок, родич Івана Кізюка, розповів, що разом з батьком ходив центром Києва. До них підійшли двоє чоловіків, які відмовилися представлятися, і затримали Кізюка. Підставою для затримання стала захисна каска, яка була на Іванові.

Майже добу активіста шукали в усіх інстанціях - від управлінь міліції та СІЗО і до місцевих моргів. 26 січня близько 18:00 відбулося засідання у Святошинському райсуді. Там Івана Кізюка відпустили під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram