ГоловнаПолітика

"Свобода" проти повернення Конституції 2004 року

Політсила також проти парламентсько-президентської форми правління

"Свобода" проти повернення Конституції 2004 року
Фото: Макс Левин

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок вважає, що повернення до Конституції в редакції 2004 року матиме не тільки позитивні, а й негативні наслідки.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу «Рада» у вівторок увечері.

«Повернення до Конституції 2004 року з одного боку має свій позитив, але має і багато негативу. Хочете повертатися, ми готові повертатися. Але ми повинні розуміти, що в Конституції 2004 року передбачено парламент, який обирається за пропорційною системою, а це означає, що відразу після повернення до Конституції повинні бути парламентські вибори, тому що сьогоднішній парламент обирався за змішаною системою», - сказав Тягнибок, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що дострокові парламентські вибори слід проводити одночасно з президентськими.

«Ми в принципі не проти проведення дострокових парламентських виборів, але, на нашу думку, вони повинні були б бути разом з президентськими виборами, а в Конституції 2004 року це питання не стоїть. Тобто, який сенс йти до повернення Конституції 2004 року, якщо парламент розпустять, а президент залишиться на своїй посаді та значній частині своїх повноважень?», - висловив думку Тягнибок.

За його словами, ухвалені Верховною Радою євроінтеграційні закони також суперечитимуть Конституції 2004 року.

«Якщо брати «Свободу», то у нас своя окрема позиція: ми жорстко критикували Конституцію 2004 року, і ми її як таку не підтримуємо. Ми проти парламентсько-президентської форми правління, оскільки, за нашим варіантом Конституції, ми виступаємо за президентську форму правління при певному балансі різних гілок влади і певній протидії. Тобто, ми не тільки за президентську форму правління, ми за те, щоб представниками президента на місцях були прокурори, щоб голови обласних адміністрацій обиралися громадою, щоб була виборність суддів», - пояснив він.

Нагадаємо, раніше лідери опозиції Арсеній Яценюк та Віталій Кличко виступили за повернення до Конституції 2004 року шляхом ухвалення відповідного рішення в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram