ГоловнаПолітика

Дозвіл на використання водометів на морозі буде оскаржено в суді

За словами депутата, ці постанови ухвалені всупереч вимогам національного законодавства

Дозвіл на використання водометів на морозі буде оскаржено в суді
Архив

27 січня 2014 року адвокат, голова постійної комісії Київради з питань правопорядку, регламенту та депутатської етики Віталій Павлик оскаржив в окружному адміністративному суді міста Києва постанови Кабінету Міністрів №13 та №14 від 22 січня цього року, якими запроваджуються на озброєння органів внутрішніх справ України спеціальні засоби російського виробництва, а також дозволено застосування водометів до громадян при температурі нижче за 0 градусів.

Він просить суд визнати зазначені постанови незаконними та скасувати їх. Свій позов Павлик обґрунтував тим, що ці постанови ухвалені всупереч вимогам національного законодавства та передбачають можливість використання міліцією та внутрішніми військами засобів, які становлять велику небезпеку для життя і здоров'я людей, повідомляє УНІАН.

Так, своє рішення уряд ухвалив без передбачених Законом України «Про міліцію» висновків Міністерства охорони здоров'я та Генеральної прокуратури України. Передбачені постановами нові спеціальні засоби ще не пройшли державну сертифікацію в Україні, їх вплив на здоров'я та життя людей ще не відомий, а уряд їх вже включив до переліку спецзасобів, які застосовуватимуться до громадян.

«Постанова ж уряду, яка дозволила використання водометів при температурі повітря нижче за 0 С (до цього таке використання було заборонено), є ні чим іншим як легалізацією тортур і нелюдського ставлення до громадян, що заборонено низкою міжнародних договорів, ратифікованих Україною. За таких обставин, використання водометів слід розглядати не як спеціальний засіб несмертельної дії, а як зброю масового ураження. Тому що потрапляння на тіло людини крижаної води при температурі атмосферного повітря нижче за 0 градусів є вкрай небезпечним і може спровокувати миттєве обмороження та переохолодження. Якщо це не зробить український суд, то я звертатимуся до Європейського суду з прав людини», - зазначив Віталій Павлик.

Позивач також просить суд призупинити дію зазначених постанов Кабміну на час розгляду справи, оскільки існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам громадян шляхом застосування органами внутрішніх справ незаконних спеціальних засобів і водометів.

Нагадаємо, 22 січня Кабінет міністрів розширив кількість спецзасобів, дозволених для використання правоохоронцями. Зокрема правоохоронцям для "охорони громадського порядку" можна використовувати також аерозольні гранати "Дрейф-2", світлозвукові "Полум'я-М", "Факел-С" і "Зоря-2", а також ручні димові гранати "Бузок-3".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram