ГоловнаПолітика

Ситуація в Україні може мати трагічні наслідки для ЄС, - Кваснєвський

Якщо влада і опозиція не налагодять діалогу

Ситуація в Україні може мати трагічні наслідки для ЄС, - Кваснєвський
Фото: Макс Левин

Екс-президент Польщі Александр Кваснєвський заявив, що ситуація в Україні, якщо не буде діалогу між учасниками протистояння, може повністю вийти з-під контролю влади і опозиції та мати надзвичайно трагічні наслідки не тільки для українців, а й для Євросоюзу.

"Нам насправді загрожує велика трагедія. Думаю, що європейські дипломати, дипломати сусідніх країн і Польщі повинні бути дуже чутливими до цих справ. Ми можемо опинитися в такій спіралі подій, яку вже не вдасться зупинити", - сказав він в інтерв'ю польському телеканалу TVN24 Biznes i Świat у швейцарському Давосі, коментуючи останні події в Україні, повідомляє УНІАН.

Він наголосив, що наслідки такого розвитку ситуації відчують "усі", і вони будуть не тільки "моральними", оскільки в Україні гинуть невинні люди, також можливі "хвиля міграції та економічні проблеми".

Екс-президент назвав першочерговим завданням для України припинити насильство і розпочати справжній діалог між владою й опозицією, щоб знайти вихід із нинішньої політичної кризи .

"Сьогодні цього діалогу немає, він багато в чому уявний, навіть якщо відбуваються якісь зустрічі", - сказав Кваснєвський, заявивши також про "абсолютну відсутність" довіри між учасниками тих переговорів.

Він також звернув увагу на те, що в Україні існують три, а не дві сторони протистояння, нагадавши про громадський сектор, що має непохитні очікування і для якого опозиційні політики "теж не є улюбленим партнером".

"Те, що відбувається в Україні, може повністю вийти з-під контролю і влади, і лідерів опозиції, а тоді важко буде це виправити і повернутися до стану нормальності", - сказав він.

Кваснєвський зазначив, що українці передусім повинні домовитися між собою, зазначивши, що представники Євросоюзу - у разі такої потреби - готові сприяти переговорам.

"Насамперед потрібно зупинити насильство, а тоді - сісти за стіл переговорів, тому що нам насправді загрожує велика трагедія", - наголосив Кваснєвський.

Нагадаємо, президент Польщі Броніслав Коморовський у телефонній розмові з президентом України Віктором Януковичем висловив вимогу припинити кровопролиття в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram