ГоловнаСвіт

Влада Туреччини звільнила 100 суддів і 470 поліцейських

Гучний політичний скандал вже позначився на стані турецької економіки

Влада Туреччини звільнила 100 суддів і 470 поліцейських
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Турецька влада 22 січня оголосила про звільнення 96 суддів і прокурорів і призначення на їх посади нових людей, повідомляє агентство AFP.

Майже одночасно з цим уряд відправив у дострокову відставку 470 офіцерів поліції, в тому числі керівників низки департаментів МВС.

Багато зі звільнених мали відношення до розслідування гучного корупційного скандалу, до якого були причетні найближчі соратники прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

Сам глава уряду назвав розслідування цієї справи політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "Хізмет" на чолі з проповідником Фетуллою Гюленом, який мешкає у США.

Відтоді, як Ердоган оголосив про наявність у країні змови проти себе, в країні звільнили вже понад дві тисячі поліцейських начальників, прокурорів і суддів, яких запідозрили у нелояльності до діючої влади.

Критики правлячого режиму стверджують, що прем'єр-міністр таким чином намагається врятувати від покарання своїх друзів і соратників, заарештованих за обвинуваченнями в корупції.

Гучний політичний скандал вже позначився на стані турецької економіки. Так, курс місцевої валюти - ліри - вже кілька тижнів продовжує знижуватися щодо долара й євро. Економісти вважають, що нестабільна ситуація в країні може призвести до зниження темпів економічного зростання.

У березні 2014 року в Туреччині відбудуться вибори до місцевих органів влади, які багато хто розцінює як своєрідний референдум про довіру Ердогану та його політичного курсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram