ГоловнаПолітика

Ситуацію в країні штучно загострило проросійське лобі в українській владі, - експерт

Найжорсткіший сценарій - відокремлення трьох областей України і контроль над промисловим сходом і Києвом, вважає Валерій Чалий

Ситуацію в країні штучно загострило проросійське лобі в українській владі, - експерт
Фото: Артем Атаманюк

Ескалація конфлікту в Україні свідомо запущена ухваленням "диктаторських" законів. За цим стоїть проросійське лобі в українській владі.

Про це заявив у коментарі Інституту Горшеніна заступник гендиректора Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Валерій Чалий.

"Я вважаю, що реалізується зовнішній план", - заявив він. "Очевидно, що принаймні цей пакет, який багато представників діючої влади, "регіоналі", проголосували "втемну", не знаючи його змісту, було внесено ззовні", - зазначив експерт. При цьому він наголосив, що пакет документів підготувало проросійське лобі.

"Наприклад, стосовно закону про посилення тиску на громадянське суспільство, його авторство визнав за собою депутат Царьов. Тут не те що вуха стирчать, очевидно, триває реалізація плану проросійського лобі з дестабілізації ситуації", - резюмував політолог.

"Я думаю, що реалізується сценарій керованого хаосу. Сценарій, який допускає в майбутньому як крайній захід відокремлення трьох західних областей України, контроль над промисловим сходом і Києвом. Але зараз реалізації цього сценарію протидіють саме кияни. По суті, те, що відбувається - це ще не революція, радше крайні форми протесту", - наголосив він.

При цьому експерт зазначає, що наразі є шанс утриматися від дійсно гарячої фази конфлікту.

"Рішення на поверхні. Це переформатування влади, відставка уряду і міністра внутрішніх справ, відповідальність не тільки активістів-протестувальників, а й силових структур, які вийшли за рамки закону, і підготовка легітимного сценарію конкуренції. Навіть не передачі влади, а саме конкуренції", - вважає Чалий.

Серед інших складових цього сценарію він зазначив зміну складу Центральної виборчої комісії, зміну Конституції, що повертає баланс "парламент-президент-уряд", дострокові чи навіть заплановані президентські та парламентські вибори в конкурентних умовах, скасування всього пакету репресивних законів і, як механізм підготовки виборів, технократичний уряд, завданням якого буде підготовка повернення до мирного розвитку ситуації.

"Цей сценарій знаний, але поки що не реалізується. Наразі триває поглиблення силового протистояння з обох сторін. І слід розуміти, що це боротьба вже не політична (не боротьба влади й опозиції). Триває протистояння діючого режиму з найактивнішою частиною громадянського суспільства України", - констатував Валерій Чалий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram