ГоловнаПолітика

Рада ухвалила законопроекти, які значно суворіші за російські

За неофіційною інформацією, президент уже підписав п'ять із них.

Якщо президент України Віктор Янукович підпише ухвалені вчора, 16 січня, Верховною Радою законопроекти, це обернеться значно жорсткішим режимом у країні, ніж, приміром, у Росії.

Телеканал "Дождь" провів порівняльний аналіз українських законодавчих ініціатив і російських, ухвалених дещо раніше, які вважають жорсткими й антидемократичними.

Фото: http://tvrain.ru/

У кримінальні кодекси обох країн повернулася стаття "Наклеп". Але в Росії максимальне покарання за це 5 мільйонів рублів або обов'язкові роботи, а в Україні - до 2 років позбавлення волі.

Наступна стаття

за масові заворушення. Через їхню організацію в Росії можна потрапити за ґрати на 10 років, в Україні - це вже 15 років.

Якщо за порушення порядку проведення мітингу чи вуличної акції в Росії передбачено штраф до 20 тисяч рублів, то в Україні арешт до 10 діб.

Щодо

закликів до екстремістської діяльності та поширення екстремістських матеріалів, то максимальне покарання в Росії все ж на 2 роки більше.

Окрім того, в Україні вводять поняття "іноземний агент". Як і в Росії, громадські організації, які отримують фінансування з-за кордону, повинні зареєструватися в спеціальному реєстрі. І якщо в Росії за порушення цього закону можна отримати до 2 років позбавлення волі, то яке покарання запровадять в Україні, наразі не зовсім зрозуміло.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада України ухвалила низку скандальних законопроектів, що значно урізають права і свободи громадян. За неофіційною інформацією, президент Віктор Янукович уже підписав п'ять із них. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram