ГоловнаПолітика

Фонд Сороса: закон 3879 нікчемний і не має права на існування

"Це безпрецедентна атака на базові права людини"

Фонд Сороса: закон 3879 нікчемний і не має права на існування
Фото: Макс Левин

Ухвалення закону №3879 авторства регіоналів Вадима Колесніченка (на фото з піднятими руками) і Володимира Олійника ставить під сумнів демократичну природу Української держави і відкриває шлях для масових репресій проти її громадян. Про це йдеться в заяві фонду "Відродження", який належить американському фінансистові Джорджу Соросу.

Закон ухвалено з грубим порушенням регламенту і без обговорення, йдеться в заяві. Він істотно обмежує свободу мирних зібрань, створює правові підстави для введення цензури, розв'язує руки владі для переслідування громадян за підозрою в екстремізмі, поняття якого залишається розмитим.

"Через прийнятий законопроект влада намагається скопіювати путінські технології дискредитації та встановлення тотального контролю над неурядовими організаціями, які отримують підтримку від демократичних країн і фондів, вимагаючи від них реєстрації як "іноземних агентів" і вводячи податкові механізми обмеження фінансової допомоги  громадській активності", - йдеться в заяві.

Закон атакує фундаментальні громадянські свободи, наголошено в документі. А саме: свободу висловлення поглядів, свободу мирних зібрань, свободу об'єднань.

"Саме тому його справжнє правове значення нікчемне, він не має права на існування в незалежній Україні", - підсумовують автори документа. Вони закликають всі організації та всіх громадян виступити проти авторитарного закону.

Заяву підписали Олександр Сушко та Євген Бистрицький.

Більше про закон читайте в матеріалі Андрія Яницького "За що вас можуть посадити".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram