ГоловнаПолітика

Опозиція назвала сьогоднішні події в парламенті "чорним четвергом"

Події в парламенті - це державний переворот, вважають у "Батьківщині"

Опозиція назвала сьогоднішні події в парламенті "чорним четвергом"
Фото: Макс Левин

Події 16 січня у Верховній Раді України є державним переворотом й увійдуть в історію як чорний четвер для України.

Про це йдеться в заяві парламентської фракції "Батьківщина", опублікованій на сайті Об'єднаної опозиції "Батьківщина" в четвер.

"Це демонстративний перехід до диктаторського режиму, де не існує права збиратися, мислити, жити, де не існує закону, громадських прав і судочинства. Це не ситуативне нехтування законами, Конституцією, здоровим глуздом. Це державний переворот, за вчинення якого повинні бути покарані і його організатори, і безпосередні виконавці", - йдеться в заяві.

Партія "Батьківщина" наполягає, що всі закони, за які члени фракції Партії регіонів 16 січня піднімали руки в залі засідань парламенту, "а їх ніхто і не збирався рахувати, повинні бути анульовані як не ухвалені". "Верховна Рада повинна повернутися в конституційне поле... Якщо це не відбудеться, це означатиме, що в Україні не діятимуть Конституція, парламент і законодавство, а судові рішення не підлягатимуть виконанню", - наголошено в заяві.

Лідер парламентської фракції "Свобода" Олег Тягнибок також зазначає, що парламентська більшість фактично здійснила державний переворот у країні. "Це фактично державний переворот. Ні голова парламенту, ні президент не мають жодного права підписувати те, що було нібито прийняте", - прокоментував він ухвалення законів у залі засідань у четвер.

Нагадаємо, Верховна Рада в четвер без обговорення проголосувала держбюджет-2014. Крім того, депутати прийняли інші важливі рішення. Їм довелося голосувати, піднімаючи руки, оскільки опозиційні парламентарії забрали картки для голосування у своїх колег із більшості, тим самим перешкоджаючи голосуванню через електронну систему "Рада". Законопроекти голосували без обговорення, можливість ознайомитися з текстами документів з'явилася тільки після того, як їх прийняли в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram