ГоловнаПолітика

Сайти із сумнівною інформацією блокуватимуть

Рішення про обмеження доступу в Інтернет прийматимуть без рішення суду

Сайти із сумнівною інформацією блокуватимуть

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, отримала повноваження зобов'язувати операторів Інтернету обмежувати доступ до Інтернету.

Відповідний закон №3879 під редакцією народних депутатів від Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян сьогодні ухвалила більшість у Раді.

Зокрема, документ вносить зміни до Закону "Про телекомунікації", які нададуть Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, повноваження обмежувати доступ абонентів до ресурсів Інтернету. Зокрема, НКРЗІ зможе заблокувати доступ українців до сайтів, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, або через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію інформагентства, повідомляють Коментарі.

Також Нацкомісія ухвалюватиме рішення і про відновлення такого доступу в разі видалення зазначеної інформації, отримання свідоцтва або скасування рішення, на підставі якого доступ було обмежено.

Показово, що, згідно із законом №3879, рішення про обмеження доступу абонентів до інтернет-ресурсів, через які здійснюється поширення протизаконної інформації, ухвалюватиметься на підставі висновку експерта про приналежність інформації до такої, поширення якої суперечить закону.

Рішення про обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет може бути оскаржене в суді згідно з порядком адміністративного судочинства.

Оператори ж зобов'язуються на підставі рішення НКРЗІ обмежувати своїм абонентам доступ до інтернет-ресурсів, які поширюють незаконну інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram