ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У Грищенка попросили Клінтон переписати критику виборів на похвалу

У МЗС вважають, що вибори минули чесно.

У Грищенка попросили Клінтон переписати критику виборів на похвалу
Фото: Макс Левин

В Україні здивовані негативними оцінками виборів, які прозвучали з боку представників Держдепартаменту США та держсекретаря Гілларі Клінтон.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ України.

"Ми здивовані різко негативними оцінками виборчого процесу на всіх абсолютно його стадіях, висловленими представниками Держдепартаменту США й особисто державним секретарем Клінтон", - сказано в заяві.

"Нам не зрозуміло, на даних із яких джерел робили свої оцінки американські партнери, зокрема, стверджуючи, що офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією, нібито суперечать результатам екзит-полів", - зазначили в МЗС.

У повідомленні згадано, що міжнародні спостерігачі не зафіксували системних порушень на виборах в Україні, ба більше, "жодна з місій міжнародних спостерігачів не фіксувала спроби фальсифікувати результат народного волевиявлення".

Дані, оприлюднені на сайті ЦВК, загалом збігаються з даними екзит-полів і тими даними, які були представлені соціологами. Це класичний приклад проведення вільних, демократичних виборів. Про які фальсифікації можна говорити, якщо практично повністю збіглися офіційні дані з даними екзит-полів?

— Микола Азаров, прем'єр-міністр

Водночас Клінтон висловила стурбованість тим, що міжнародним спостерігачам не дозволили бути під час підрахунку голосів у дільничних виборчих комісіях.

"Однак саме таким є припис закону, який спільно ухвалювали партії владної більшості й опозиції. При цьому пані Клінтон також оминає той момент, що представники всіх політичних сил могли стежити за підрахунком на всіх рівнях, включно з дільничними комісіями, що дозволяло їм не допускати зловживань в інтересах опонентів на всіх стадіях", - наголосили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві також висловили жаль, що Держдепартамент США повністю ігнорує факт, що опозиційні партії отримали приблизно стільки місць за партійними списками, скільки їм передбачали соціологи.

"Ми шкодуємо, що держсекретар США намагається пов'язати політичні розбіжності, які існують у неї з українською владою у справі екс-прем'єрки Юлії Тимошенко, з оцінкою проведення виборів в Україні", - заявили в МЗС.

"Ми також вважаємо принципово хибним, що в заяві, зробленій від імені Держдепартаменту та держсекретаря США, нічого не сказано про позитивну динаміку співробітництва між двома країнами за багатьма напрямками. Ми з нетерпінням очікуємо більш об'єктивних висновків з приводу виборів 28 жовтня", - заявили дипломати.

Нагадаємо, держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що її країна поділяє думку спостерігачів ОБСЄ про те, що вибори в Україні стали кроком назад для української демократії. "Це був крок назад порівняно з парламентськими виборами і президентськими виборами 2010 року. Ми знову висловлюємо нашу глибоку заклопотаність тим, що політично мотивовані переслідування лідерів опозиції, зокрема колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, перешкодили їхній участі в цих виборах, і ми закликаємо уряд України негайно покласти край вибірковому переслідуванню та ув'язненню політичних опонентів", - додала Клінтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram