ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Грищенко: критика США українських виборів далека від реальності

Міністр пригадав, як у Техасі забороняли ОБСЄ спостерігати за виборами.

Грищенко: критика США українських виборів далека від реальності
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає критику Держдепа США українських виборів такою, що не повністю відображає реальну картину.

Про це він сказав на прес-конференції.

Міністр зазначив, що в цій заяві йде посилання на слова заступника спікера держдепу США.

"Саме він виступив з відповідною дуже короткою заявою, яка, на нашу думку, не повністю, оскільки йде посилання саме на спільну заяву ОБСЄ і інших інституцій, відображає її зміст. Тому ми виходимо з того, що ціла низка моментів там просто не відображає реальність. Але це питання, яке ми готові обговорювати з нашими американськими колегами", - сказав Грищенко.

Також міністр зазначив, що в кожній країні є певні труднощі, і згадав про лист генерального прокурора Техасу, який написав в ОБСЄ, що якщо спостерігачі підійдуть на 30 м до виборчих дільниць США, то вони будуть заарештовані.

"Є такі люди в США, і ми не говоримо, що у нас немає недоліків у нашому виборчому процесі. Ми з повагою ставимось до думок професійних, зважених спостерігачів, які, згідно зі стандартами і правилами ОБСЄ, повинні керуватися певними підходами та стандартами", - продовжив дипломат.

Він підкреслив, що у сфері спостереження за демократичними процесами всі країни зацікавлені, щоб підходи до моніторингу були об'єктивними і з максимально узгодженими на міжнародному рівні стандартів.

Як повідомляли, Держдеп США висловив стурбованість тим, що проведення парламентських виборів в Україні стало кроком назад у розвитку демократії в країні.

"Ми поділяємо стурбованість, озвучену в попередній доповіді від спостережних місій Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з демократичних інститутів і прав людини, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту, і Парламентської асамблеї НАТО", - наголошується в заяві офіційного представника держдепартаменту Марка Тонера.

У Держдепартаменті вважають, що під час проведення передвиборної кампанії були зафіксовані "використання державних ресурсів на користь кандидатів правлячої партії, втручання в доступ кандидатів до ЗМІ, а також утиски опозиційних кандидатів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram