ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Фюле і Ештон хочуть подивитися на підрахунок голосів

Ештон і Фюле вважають, що українці обрали парламент, якого бажали самі.

Фюле і Ештон хочуть подивитися на підрахунок голосів
Фото: yes-ukraine.org/

Верховний представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон і комісар ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляють про важливість того, щоб українська влада забезпечила належне встановлення результатів виборів.

Про це йдеться в їхній спільній заяві.

"Ми уважно стежили за передвиборним процесом і голосуванням у неділю в Україні. Явка продемонструвала відданість українських громадян демократичному і плюралістичному суспільству. Підрахунок голосів іще не повністю завершився", - наголошено в заяві.

Ештон і Фюле зазначили, що взяли до уваги попередні висновки місії міжнародних спостерігачів під егідою ОБСЄ/БДІПЧ щодо недоліків процесу і труднощів, з якими стикалися місцеві спостерігачі.

"Остаточна оцінка також залежатиме від поствиборного розвитку, за яким ми будемо уважно стежити. Таким чином, дуже важливо, щоб українська влада забезпечила належну поведінку на наступних стадіях виборчого процесу, зокрема, що стосується підрахунку голосів, встановлення результатів і розгляд можливих виборчих скарг", - наголошено в документі.

Вибори відбулися загалом на задовільному рівні та відповідають сталим стандартам, притаманним цій процедурі.

— Володимир Литвин, спікер парламенту

Представники ЄС висловили сподівання, що наступна Верховна Рада України буде повністю відображати волю українських виборців, висловлену під час виборів. "Ми ще раз висловлюємо наше співчуття, що судові процеси, які не відповідали міжнародним стандартам, позбавили представників опозиції участі в парламентських виборах, і закликаємо владу повернутися до цього питання і докласти зусиль для реформування судової системи, щоб уникнути їх повторення", - заявили Ештон і Фюле.

Вони відзначили, що зобов'язання щодо політичної асоціації та економічної інтеграції з Україною, як і раніше, будуть базуватися на повазі загальних цінностей.

Нагадаємо, президент Європарламенту Мартін Шульц сказав, що Європейський Союз повинен зберегти критичне ставлення до політичних процесів в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram