ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ENEMO: порушень було більше, ніж за минулої влади

Найбільше порушували закон про вибори мажоритарники

ENEMO: порушень було більше, ніж за минулої влади

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) відзначає більшу кількість порушень під час виборчої кампанії порівняно з виборами 2006, 2007 років і президентськими виборами 2010 року.

Про це повідомив голова місії ENEMO Пітер Новотни на прес-конференції.

"Ми спостерігали за виборами 2006 і 2007 років в Україні. Можна сказати, що на цих виборах порушень було більше", - сказав він.

Новотни додав, що це може бути пов'язано зі змінами у виборчій системі.

Він уточнив, що найбільше порушень було в одномандатних округах.

Серед найсерйозніших порушень голова місії ENEMO назвав купівлю голосів, "каруселі", підвезення виборців автобусами.

За його словами, також були проблеми з бюлетенями - на деяких виборчих дільницях давали один бюлетень замість двох, а на одній дільниці спостерігачі зафіксували штамп "вибув" навпроти ВО "Свобода". Крім того, на деяких дільницях було помічено використання чорнила, що зникає.

Новотни зауважив, що в Києві десятки людей не змогли проголосувати, оскільки не знайшли себе в списках, хоча отримали запрошення на вибори.

За словами Новотни, місія підготувала два звіти про перебіг виборчої кампанії. Попередні висновки та рекомендації місія представить завтра на прес-конференції о 15:30.

Він зазначив, що місія розпочала роботу із серпня, за виборами в Україні спостерігають 86 спостерігачів у 43 мобільних групах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram