ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ЦВК обіцяє протягом години отримати результати на закордонних дільницях

Перші протоколи очікують з Австралії, Сингапуру, Таїланду, В'єтнаму і Китаю.

ЦВК обіцяє протягом години отримати результати на закордонних дільницях

Центральна виборча комісія розраховує протягом години отримати попередні результати голосування на закордонних виборчих дільницях.

Про це заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив журналістів.

"Протягом найближчих години-двох ми почнемо отримувати попередні результати на окремих дільницях, в окремих округах. Мова йде про закордонні дільниці, які вже закрилися: в Австралії, Сингапурі, Таїланді, В'єтнамі, Китаї, і звідти будуть надходити перші відомості про протоколи", - сказав Андрій Магера.

За його словами, перші дані про попередні результати голосування на території України надійдуть із малих дільниць, на яких зареєстровано до 500 виборців.

"Там менше виборців, легше порахувати, а потім уже буде надходити інформація з великих дільниць, де 2,5 тисячі виборців", - зазначив заступник голови ЦВК.

Андрій Магера нагадав, що, відповідно до законодавства, дільничні й окружні виборчі комісії повинні передусім підбити підсумки голосування в загальнодержавному багатомандатному окрузі, і тільки потім - в одномандатних округах.

Заступник голови ЦВК вважає, що невелика кількість скарг, поданих у Центрвиборчком про порушення на виборах, пов'язана з розумінням суб'єктами виборчого процесу процедури оскарження. "Суб'єкти виборчого процесу розуміють, що ЦВК не є тим органом, який розглядає скарги. Для цього є суди. Зрозуміло, що позови про порушення повинні подаватися до судів на місцях", - пояснив він.

Нагадаємо, секретар ЦВК Тетяна Лукаш заявила, що Центральна виборча комісія протягом дня отримала лише шість скарг про порушення виборчого законодавства, три з них стосуються порушень під час ведення передвиборної агітації, одна - бездіяльності ОВК і дві - дій комунальних служб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram