ГоловнаПолітика

Місцева влада скасує всі рішення про регіональні мови, - Кравчук

Для політика мовне питання принципове.

Місцева влада скасує всі рішення про регіональні мови, - Кравчук
Фото: Макс Левин

Голова робочої групи з питань мовного законодавства Леонід Кравчук заявив, що після внесення змін до мовного закону, які пропонує робоча група, рішення обласних рад про запровадження регіональних мов втратять чинність.

Про це він сказав у коментарі УНН.

"У мовному законі не значиться, як, хто, за яких умов ухвалюються рішення щодо регіональних мов. Там сказано, що, коли в регіоні понад 10% громадян, що володіють регіональною мовою, то це є підставою для введення регіональної мови. Але на яких документах базуються такі дані, чи це опитування, це статистика, це перепис населення, там чітко не визначено", - зазначив Кравчук.

За його словами, не може обласна, або районна, або міська рада ухвалювати рішення, яке визначає концептуальну сутність, характер і зміст в цілому мови як такої, а в цьому випадку регіональної. "Просто посилання на документ - це ще не означає, що документ введено. Введення документа в дію має бути здійснено лише документом, який може ухвалити той орган, який визначає зміст і характер внутрішньої політики держави. Тобто Верховна Рада", - пояснив він.

Я сподіваюся, що ці поправки в закон "Про засади державної мовної політики" будуть внесені, вони змінять ідеологію цього закону.

— Ганна Герман, радник Президента

Голова робочої комісії підкреслив, що це питання принципове - питання внутрішньої політики за Конституцією визначає Верховна Рада.

"Після внесення змін до мовного закону, рішення обласних рад втратять чинність", - резюмував Кравчук.

Як відомо, закон було ухвалено Верховною Радою 3 липня і підписано Президентом Віктором Януковичем 8 серпня. Після підписання закону Президент Віктор Янукович доручив створити робочу групу при Кабміні з питань підготовки системних пропозицій щодо вдосконалення законодавчого забезпечення застосування мов в Україні.

10 серпня мовний закон набув чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram