ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ЄС оцінить українські вибори, враховуючи ув'язнення Тимошенко та Луценка

В Євросоюзі очікують першого звіту про вибори вже в понеділок.

ЄС оцінить українські вибори, враховуючи ув'язнення Тимошенко та Луценка
Фото: horoshienovosti.com.ua

Євросоюз, оцінюючи парламентські вибори в Україні, враховувати відсутність у них лідерів опозиції.

Про це заявила сьогодні на брифінгу прес-секретар Верховного представника ЄС із питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Майя Кощанчич.

"Ми вкотре висловлюємо розчарування справами, які не відповідають міжнародним стандартам і не дають змоги ключовим представникам опозиції взяти участь у парламентських виборах. Це, звісно, також впливатиме на наші оцінки щодо того, як ці вибори проходитимуть", - сказала вона.

За словами Кощанчич, ЄС сподівається, що спостерігачі матимуть належні умови для здійснення своєї місії.

"Ми очікуємо, що вже в понеділок буде підготовлено попередню доповідь про перебіг виборів, після чого ми якнайшвидше оприлюднимо нашу реакцію про волевиявлення і виборчу кампанію", - сказала вона.

Кощанчич висловила сподівання, що вибори в Україні відбудуться відповідно до міжнародних стандартів, однак при цьому сказала про необхідність забезпечити повну прозорість у діяльності Центральної виборчої комісії.

Вона також нагадала, що в середині листопада питання відносин з Україною розглянуть на засіданні Ради закордонних справ ЄС.

Зазначимо, сьогодні, 26 жовтня, в Україні завершується виборча кампанія перед виборами до Верховної Ради. Завтра, 27 жовтня, в Україні буде оголошено день тиші. У зв'язку з цим будь-яка агітація в суботу заборонена.

Як відомо, вибори відбудуться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою: 225 депутатів обирають за пропорційною системою в загальнодержавному виборчому окрузі за списками політичних партій, решта 225 депутатів обирають за мажоритарною системою в одномандатних округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram