ГоловнаПолітика

США схвилювала справа Развозжаєва

Справа російського опозиціонера вийшла на міжнародний рівень.

США схвилювала справа Развозжаєва
Фото: www.gazeta.ru

Влада США вчора офіційно висловила Росії свою стурбованість у зв'язку зі справою активіста російського "Лівого фронту" Леоніда Развозжаєва і попросила розслідувати заяви про те, що опозиціонера катували й вибивали з нього свідчення.

Про це пише видання російське видання "Коммерсантъ".

Прес-секретар посольства США в РФ Джозеф Крузич заявив, що США "уважно стежать за розвитком ситуації": "Протягом останніх днів з'явилися цілком варті довіри повідомлення про Леоніда Развозжаєва, зокрема заяви УВКБ (Управління верховного комісара у справах біженців) ООН  і правозахисників, які відвідали його у в'язниці".

"Ми глибоко стурбовані цими повідомленнями й уважно стежимо за розвитком ситуації. Сьогодні ми висловили свою стурбованість уряду Росії і попросили ретельно розслідувати це питання", - сказав Крузич.

У СК РФ учора ще раз офіційно заявили, що про тортури опозиціонера чули тільки зі ЗМІ, а сам він зі скаргами не звертався.

Нагадаємо, вчора Євросоюз закликав Україну ретельно розслідувати зникнення Развозжаєва.

УВКБ ООН погрожує Україні санкціями, якщо Развозжаєва видали Росії "без поваги до наявних процедур".

У Держприкордонслужбі України заявили, що Развозжаєв виїхав з України згідно з "установленим порядком і ні на що не скаржився".

Правозахисники, які відвідали Развозжаєва в російському СІЗО (його звинувачують у підготовці в РФ масових заворушень), говорять, що минулої п'ятниці співробітники спецслужб викрали активіста просто з порогу київської філії УВКБ, куди він ішов, щоб подати прохання про надання політичного притулку, а потім два дні тримали в наручниках і погрожували вбити його родичів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram