ГоловнаПолітика

Справу "дніпропетровських терористів" направили до суду

Обвинувачені, своєю чергою, подали скаргу до Європейського суду.

Справу "дніпропетровських терористів" направили до суду
Фото: EPA/UPG

СБУ в середу направила до Вищого спецсуду кримінальну справу про терористичні акти в Дніпропетровську, Харкові та Запоріжжі.

Про це журналістів у Дніпропетровську повідомив заступник генерального прокурора Віктор Войцишин, повідомляють "Українські новини".

"Справу розслідували і передали до суду", - сказав він.

Войцишин зазначив, що Вищий спецсуд повинен визначати, в якому суді слухатимуть справу.

"Після вивчення Генпрокуратурою 77 томів було затверджено обвинувальний висновок щодо звинувачення Сукачова та Федоряка у створенні терористичної групи, виготовленні вибухових речовин, у скоєнні 3 замахів і 8 терористичних актів у містах Харкові, Дніпропетровську та Запоріжжі, жертвами яких стали 35 осіб, іще одна людина загинула, а також у загрозі здійснення вибухів у Донецьку та Дніпропетровську", - сказав він.

За словами Войцишина, прокуратура також висунула звинувачення Льву Просвірніну та Дмитру Реві в пособництві у скоєнні терактів.

Нагадаємо, 27 квітня 2012 року в центрі Дніпропетровська прогриміли чотири вибухи, внаслідок яких постраждала 31 особа, зокрема 10 дітей. За інформацією правоохоронців, усі вибухові пристрої виявилися саморобними, їх було закладено в бетонні урни. Перед цим подібні вибухи сталися в Харкові та Запоріжжі.

Наприкінці травня було затримано чотирьох осіб за підозрою в організації вибухів у Дніпропетровську. Пізніше їм інкримінували й теракти в двох інших містах.

30 серпня СБУ завершила розслідування цієї кримінальної справи.

Як повідомляє "Українська правда", адвокати одного з обвинувачених - Дмитра Реви - 16 жовтня направили скаргу до Європейського суду з прав людини.

У своїй скарзі адвокати вказують на порушення таких статей Конвенції:

- Пункт 1 ст. 5 Європейської конвенції з прав людини. Позбавлення волі було проведено не у відповідності з процедурою, встановленою законом.

- Пункт 2 статті 5 Конвенції. Під час арешту Реву не було негайно поінформовано зрозумілою мовою про підстави арешту і про будь-які звинувачення.

- Пункт 3 стаття 5 Конвенції - право на судовий розгляд упродовж розумного терміну, а також звільнення від варти до початку судового розгляду.

- Пункт 4 статті 5 Конвенції, порушено право на належний перегляд питання про законність перегляду питання щодо законності утримання під вартою апеляційним судом.

Крім того, адвокати Реви подали в суд на Перший національний канал за фільм "Пекельне пекло", в якому його назвали винуватим ще до суду.

Варто зазначити, що після виходу стрічки троє з обвинувачених - Віктор Сукачов, Дмитро Рева і Лев Просвірнін оголосили голодування на знак протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram