ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Партія регіонів найактивніше зловживає адмінресурсом

ОБСЄ оприлюднила другий проміжний звіт.

Партія регіонів найактивніше зловживає адмінресурсом
Фото: crimea.ua

Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ підтвердили зловживання адміністративним ресурсом у понад 20 випадках у більш ніж десяти областях України, причому більшість таких спрямовані на підтримку Партії регіонів або її кандидатів.

Про це йдеться у другому проміжному звіті спостерігачів за виборами в Україні, повідомляє "Німецька хвиля".

Також у звіті місії ОБСЄ наголошено, що спостерігачі "помітили діяльність благодійних організацій, тісно пов'язаних із певними кандидатами, які надають виборцям матеріальні привілеї чи послуги".

Як зазначено в документі, найпомітнішу кампанію проводить Партія регіонів і її кандидати. Наступними за рівнем активності є Об'єднана опозиція "Батьківщина" та "УДАР".

Попередні результати моніторингу ЗМІ, що його провела місія спостереження за виборами в Україні, "демонструють, що обсяги висвітлення кампанії в новинах та інформаційних випусках обмежені, і стосується це популярних телеканалів".

Упродовж звітного періоду ЦВК отримала 25 скарг про порушення під час передвиборної кампанії і непрямого підкупу виборців, констатують у документі.

Спостерігачі відзначили своєчасний розгляд скарг, але звернули увагу на те, що "обговорення відбувається за зачиненими дверима". Вони також зауважили, що постановам "не вистачає достатньої фактичної бази та юридичного обґрунтування".

"Окружні та апеляційні адміністративні суди відхилили більшість скарг, що їх проаналізувала місія спостереження, за формальними підставами або внаслідок відсутності доказів. У деяких випадках суди застосовували необґрунтоване, занадто вузьке або непослідовне тлумачення закону", - йдеться у звіті.

Варто зазначити, що проміжний звіт спостерігачів від ОБСЄ стосується періоду з кінця вересня до середини жовтня. За звітний період довгострокові спостерігачі Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ відвідали більш ніж 80 передвиборних заходів.

Як відомо, місія спостерігачів ОБСЄ на парламентських виборах в Україні буде найбільшою за весь час роботи цієї організації за кордоном.

Основна група спостерігачів прибуде в Україну за три дні до голосування.

У понеділок, 29 жовтня, місія планує оприлюднити спільний звіт, який буде оцінювати проведені вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram