ГоловнаПолітика

БЮТ оскаржив закон про мови в КС

Депутати мають два аргументи його неконституційності.

БЮТ оскаржив закон про мови в КС
Фото: www.epochtimes.com.ua

67 народних депутатів від фракції БЮТ надіслали в Конституційний Суд звернення з вимогою визнати неконституційним закон про мови.

Про це повідомляє сайт БЮТ.

У своєму зверненні до Конституційного Суду народні депутати надали перелік норм закону, які, на їхню думку, не відповідають Конституції України та прямо суперечать цілій низці її положень.

Зокрема, депутати вказали на те, що закон є дискримінаційним щодо мов меншин, які компактно проживають на території України, але з невідомих причин не були включені в закон про мови (який дає перелік лише 18 мов меншин). У зверненні до КС депутати зазначили: "Відповідно до Конституції України, під час ухвалення нових законів або внесення змін у чинні закони не допускається звуження змісту й обсягу наявних прав і свобод. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження".

Окрім того, як зазначено у зверненні, Конституція та чинне законодавство України про національні меншини, міжнародні договори, до яких приєдналася Україна, гарантують вільний розвиток, використання і захист усіх мов національних меншин, що проживають на території України. Таким чином, на думку депутатів, прийнятий закон про мови суперечить міжнародним угодам, які ратифікувала Україна.

Б'ютівці також зазначили, що, згідно з Конституцією України, порядок застосування мов визначає виключно закон, а не рішення органів місцевого самоврядування, як передбачено новоприйнятим законом про мови.

"Згідно з Конституцією України як державотворчого акта українського народу, державною мовою в Україні є українська мова. Положення Конституції України зобов'язують застосовувати державну українську мову як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб під час виконання ними службових обов'язків, у роботі і діловодстві тощо органів державної влади, представницьких та органів місцевого самоврядування, а також у навчальному процесі в державних і комунальних навчальних закладах України", - йдеться у зверненні.

На думку депутатів, з контексту статті 14 закону про мови випливає надання можливості домінування регіональної мови, тобто російської, над державною, а українська мова набуває другорядного значення.

Нагадаємо, вчора прес-служба КС повідомила, що до суду надійшло звернення 51 депутата щодо закону про мови. Про деталі звернення і фракційну приналежність його авторів не повідомляли. Загалом надійшли два окремі подання. Окрім конституційності положень цього закону, депутати просять оцінити його конституційність у зв'язку з можливим порушенням процедури його ухвалення.

Нагадаємо, раніше Львівська міська рада звернулася в КС із проханням дати офіційне тлумачення порядку встановлення офіційного використання регіональної мови або мови меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram