ГоловнаПолітика

Ізраїль відправить на українські вибори більш ніж 100 спостерігачів

Місія обіцяє оприлюднити свої висновки 29 жовтня.

Ізраїль відправить на українські вибори більш ніж 100 спостерігачів

Понад сто ізраїльтян спостерігатимуть за проведенням парламентських виборів в Україні, це: парламентарії, муніципальні радники, громадські діячі та журналісти. Йдеться про три групи спостерігачів, запрошених в Україну різними місцевими та міжнародними структурами.

Першою групою керує депутат Алекс Міллер (НДІ), голова Міжпарламентської асоціації "Ізраїль-Україна". "Ми летимо в Київ утрьох із Кармело Шамою з "Лікуду" і Юваль Цельнер з "Кадіми". Наш візит організовано завдяки МЗС і триватиме з 26 по 29 жовтня. Судячи з усього, нас розподілять по різних округах для спостереження за перебігом виборів. 29 числа відбудеться прес-конференція, на якій ми оголосимо свої висновки", - заявив Міллер порталу IzRus.

На думку Міллера, факт запрошення декількох груп ізраїльтян як міжнародних спостерігачів свідчить про те, що єврейську державу визнано одним з еталонів демократії.

Присутність міжнародних спостерігачів не гарантує прозорості українських виборів. Це залежить тільки від тих, хто адмініструє вибори

— Крістіна Вільфор, директор українського представництва Національного демократичного інституту міжнародних відносин США

Ще одну групу з 10 ізраїльтян очолює екс-депутат Кнесету Олександр Цинкер, який представляє в Ізраїлі міжнародну експертну організацію ICES. "Ми прибудемо 24 жовтня, і нас направлять у різні райони країни - Київський, Харківський, Кримський та інші. Нас акредитувала Центральна виборча комісія України, і ми вже побували там у вересні.

Наша місія вивчила й проаналізувала Закон "Про вибори народних депутатів України", чинну виборчу систему, порядок проведення парламентських виборів, передвиборне напруження в країні і роботу українських електронних ЗМІ. Висновки були внесені в уже опублікований проміжний звіт ICES. 29 числа ми зберемося в Києві для проведення прес-конференції, а потім повернемося додому. Згодом буде оприлюднено остаточний варіант нашого звіту", - розповів Цинкер.

Третя група, до складу якої входить близько сотні муніципальних діячів із різних міст Ізраїлю, запрошена в Україну місцевою філією міжнародної організації "За справедливі вибори". Заступник мера Беєр-Шеви Ігор Овшієвич, уродженець України, на добровільних засадах погодився сприяти організації поїздки. "Наскільки мені відомо, у складі групи будуть не тільки російськомовні репатріанти, а й корінні ізраїльтяни, які володіють англійською мовою", - зазначив він. За словами Овшієвича, ці спостерігачі також роз'їдуться по різних регіонах, причому особисто йому дісталася Київська область.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram