ГоловнаПолітика

Лутковська просить Януковича ветувати закон про біометричні паспорти

Омбудсмен вважає, що ухвалена парламентом редакція закону не відповідає Конституції.

Лутковська просить Януковича ветувати закон про біометричні паспорти
Фото: news2000.com.ua

Омбудсмен Валерія Лутковська закликає Президента Віктора Януковича ветувати законопроект "Про єдиний державний демографічний реєстр", який передбачає введення біометричних паспортів.

Лутковська відправила відповідний лист Президентові - про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

На думку омбудсмена, ухвалена Радою редакція закону не відповідає Конституції, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і містить загрозу порушення прав і свобод людини.

Зокрема, Лутковська зазначає, що закон установлює контроль над обробкою персональних даних і втручається у вільну діяльність осіб, які здійснюють обробку персональних даних із використанням інформаційно-комунікаційних систем.

Окрім того, вона вважає, що закон не узгоджується із законом "Про доступ до публічної інформації", а набуття ним чинності зумовить необґрунтоване обмеження доступу до публічної інформації з посиланням на конфіденційність персональних даних.

Лутковська зазначає, що подані в серпні-вересні 2012 року зауваження та пропозиції експертів Ради Європи, українських експертів і громадських організацій до тексту законопроекту не були враховані в остаточній редакції закону.

У зв'язку із цим Лутковська вважає, що необхідно ветувати закон і повернути його на доопрацювання в Раду.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає запровадження в Україні електронних паспортів.

У Міністерстві закордонних справ України розповідають, що введення парламентом паспортних документів з електронними та біометричними даними не означає, що раніше видані паспорти втратять чинність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram