ГоловнаПолітика

Тігіпко не хоче відкривати ринок землі

Віце-прем'єр пропонує випробувати земельну реформу в пілотному режимі.

Тігіпко не хоче відкривати ринок землі
Фото: Макс Левин

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вважає: щонайменше на рік потрібно продовжити дію мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "День".

"Відкривати ринок землі ще не можна. Вважаю, що принаймні на рік потрібно продовжити дію мораторію на продаж сільськогосподарських земель", - сказав Тігіпко.

За його словами, земельна реформа є дуже важливою і для людей, і для країни, тому поспішати з нею не варто.

"Спершу треба випробувати в пілотному режимі, як працюватиме нове земельне законодавство, а далі впроваджувати його по всій країні. Права на помилку немає", - додав Тігіпко.

При цьому він загалом підтримує продаж землі юрособам, однак також вважає, що новий механізм потрібно випробувати на пілотних проектах.

"Покупку-продаж землі юрособам можна дозволяти, але за умови, що всі спірні моменти буде вирішено, а новий механізм буде випробувано на пілотних проектах на практиці. Тож 2013-й повинен бути пілотним для земельної реформи", - сказав чиновник.

Він також висловився за вдосконалення механізму довготермінової оренди сільськогосподарських земель.

"Нині великий і середній бізнес нормально працюють із механізмом оренди землі. Цей механізм потрібно вдосконалити. Адже коли землю здають у користування орендарю на 2-3 роки, це може стати сигналом для несумлінних інвесторів - "Грабуй і не турбуйся про її якість", - заявив Тігіпко. - Цю практику потрібно змінювати. На мій погляд, слід удосконалити механізм довгострокової оренди: посилити контроль за якістю землі, за дотриманням сівозміни та паралельно дати бізнесу більше часу, щоби вкладені кошти окупилися".

На його думку, потрібно сформувати механізм, який дозволив би власникові землі торгуватися з орендарем за більш високу орендну ставку, але, з іншого боку, орендарю потрібна гарантія, що вкладені кошти окупляться.

"А досягти цього можна лише завдяки довгостроковій оренді", - підсумував Тігіпко.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада відхилила відразу дві пропозиції продовжити мораторій на продаж землі до 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram