ГоловнаСвіт

Лідер "Аль-Каїди" закликав мусульман до джихаду проти США

Айман аз-Завахірі похвалив демонстрантів, які штурмували посольство США в Каїрі.

Лідер "Аль-Каїди" закликав мусульман до джихаду проти США

Очільник "Аль-Каїди" Айман аз-Завахірі звернувся із закликом до мусульман розпочати "священну війну" проти США та Ізраїлю через вихід в Інтернеті антиісламського фільму "Невинність мусульман".

В аудіоповідомленні аз-Завахірі, поширеному головною медіа-структурою "Аль-Каїди" "Ас-Сахаб", йдеться про те, що США дозволили зняти фільм під приводом свободи слова, повідомляє агентство Associated Press.

"Однак ця свобода дозволяє їм катувати ісламських в'язнів", - сказав він, йдеться в повідомленні "Інтерфаксу". Лідер "Аль-Каїди" похвалив за "чесність і старанність" демонстрантів, які штурмували у вересні цього року посольство США в Каїрі, а також соратників, які вчинили напад на американське консульство в лівійському місті Бенгазі. Жертвою того нападу 11 вересня став посол США в Лівії Крістофер Стівенс.

Нагадаємо, після появи в Інтернеті у вересні трейлеру створеного у США фільму "Невинність мусульман", в якому ісламського пророка Мухаммеда подано в украй непривабливому вигляді, в низці мусульманських країн спалахнули масові акції протесту. Найбільшого напруження протести сягнули в Єгипті та Ємені, виступи були також у Судані, Тунісі, Пакистані та Бангладеш. У місті Бенгазі на сході Лівії радикально налаштовані учасники протестів штурмували консульство США, при цьому загинули чотири людини, зокрема американський посол.

У кількох країнах уже заборонили показ, розповсюдження і тиражування скандального фільму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram