ГоловнаПолітика

КВУ: дві третини кандидатів на мажоритарці - технічні

Завдання технічних кандидатів - контролювати роботу виборчкомів і підрахунок голосів.

КВУ: дві третини кандидатів на мажоритарці - технічні
Фото: sumyinfo.com

Близько двох третин кандидатів у народні депутати в мажоритарних округах реєструвалися як "технічні", заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Близько двох третин, якщо не більше, кандидатів реєструвалися, як "технічні". Що більше таких кандидатів має головний кандидат, що більше "технічних", то вища ймовірність, що вони потраплять унаслідок жеребкування в комісії", - заявив Черненко в ефірі "5 каналу".

Директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко переконаний, що головне завдання "технічних" кандидатів у депутати в мажоритарних округах - увести потрібних людей у дільничні комісії.

За його словами, це робиться, щоб контролювати роботу дільничної виборчої комісії та підрахунок голосів.

"Ще одне завдання, така специфічна функція - кандидат-спойлер, який повинен псувати кампанію конкурентові. Є також і специфічна категорія "технічних" кандидатів, які мають розпорошувати електорат, зокрема, це клони", - зазначив Фесенко.

Як відомо, в парламентських виборах-2012 беруть участь представники 87 партій, при цьому за списками - тільки 22. Ознаки технічних мають не менш ніж 40 партій, ще п'ять можна назвати індивідуально-технічними - вони "ведуть" кілька, а то й одного більш-менш відомого кандидата-мажоритарника, або є суто регіональними (в сенсі географії) проектами. Усього ж у парламент будуть балотуватися майже 3 тисячі мажоритарників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram