ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ENEMO: передвиборна ситуація погіршилася

Спостерігачі занепокоєні агресією і залякуванням опозиційних кандидатів.

ENEMO: передвиборна ситуація погіршилася

З наближенням виборів почастішали випадки залякування і агресії щодо опозиційних кандидатів.

Про це йдеться в останньому передвиборному звіті місії ENEMO, повіомляє "Коммерсант-Украина".

Другий звіт ENEMO було представлено керівництвом місії вчора, через місяць після оприлюднення першого документа. На думку спостерігачів, за цей час передвиборна ситуація погіршилася.

"До нас надходить дедалі більше скарг від кандидатів про тиск і зловживаннях на рівні виборчих комісій. Крім того, все активніше використовується адміністративний ресурс", - заявив глава місії Пітер Новотні.

Ми отримали багато інформації і звітів про жеребкування, якому передувала дача хабарів для отримання відповідних результатів", - додав він.

Спостерігачі стверджують, що одне з найпоширеніших порушень - зловживання адміністративним ресурсом.

"Я вважаю, що для громадян все одно, за які кошти зробили дорогу, на які кошти зробили лікарню, на які кошти дітей відправили на фестиваль, де вони виступали. Для людей важливо звідки йдуть речі, які йдуть на користь. Тому це не можна називати адмінресурсом"

— Владислав Лук'янов, депутат від Партії регіонів

"Проекти, які фінансуються з держбюджету, представлені як особисті досягнення кандидата або як ініціатива політичної партії", - сказано в звіті.

Крім цього, під час виборчої кампанії почастішали випадки залякування опозиційних кандидатів, стверджують спостерігачі.

Воночас в ENEMO не поспішають з прогнозами щодо результатів кампанії.

"У нас викликає побоювання день голосування", - сказав Новотні, нагадавши, що ENEMO представить підсумковий звіт після виборів, наприкінці листопада.

Нагадаємо, Європейська мережа спостереження за виборами ENEMO складається з 22 неурядових організацій, що здійснюють спостереження за виборами в 17 країнах Центральної та Східної Європи, а також Центральної Азії. Місія спостереження за парламентськими виборами в Україні проводиться за фінансової підтримки урядів США та інших країн. Згідно з даними Центрвиборчкому, ENEMO представлена в Україні 40 спостерігачами і входить за чисельністю в першу п'ятірку зареєстрованих місій спостерігачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram