ГоловнаПолітика

Гузар закликав українців "не продаватися" на виборах

Кардинал пропонує поміркувати про свободу людини.

Гузар закликав українців "не продаватися" на виборах

Свідомо продаючи свій голос на виборах, українці своїми ж руками продають свою свободу.

Про це заявив учасник Ініціативної групи "Першого грудня", кардинал Любомир Гузар.

Як повідомили в Ініціативі "Першого грудня", за словами пана Гузара, "бути вільним - означає бути відповідальним. От ідуть вибори. А люди продаються, і продаються легко, легко йдуть на те, щоб покласти собі в кишеню якісь зайві пару гривень і забрати кілька кілограмів чогось їстівного... Але чи думають вони про те, що при цьому продають свою свободу? Думаю, багато людей хочуть бути вільними, але свобода - то дуже велике поняття, і не винятково політичне, - сказав кардинал Любомир Гузар в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

Бути вільним, розуміти свою людську гідність у всій повноті та намагатися жити згідно з цим - це велике завдання. Є люди, які справді цього бажають, і йдуть до цього. Але потрібно відрізняти їх від тих, хто хоче не свободи, а сваволі, тобто мати змогу робити все, що заманеться".

Ми не повинні розцінювати політичну ситуацію як покарання за наші гріхи. Ми повинні працювати краще. Господь Бог дає нам можливість. Слава Богу, ми маємо свободу. Треба її використовувати, виховувати молодь і не перекладати провину на Господа Бога за те все, що відбувається. Адже те, що відбувається, залежить від нас.

— Любомир Гузар, архієпископ УГКЦ

За словами Любомира Гузара, "бути багатим не є злом, не є гріхом, але багатство вимагає людської зрілості, тому що бути багатим і вільним - це не така проста справа".

На його думку, самі політики не хочуть, щоб в Україні були вільні люди. "Для справжньої свободи людей іще потрібно виховувати. А наша нинішня трагедія в тому, що такого виховання немає, тому що свобода не дається просто так, за неї ще треба боротися і свою власну лінь долати. Політики не зацікавлені в тому, щоб виховувати вільних людей. Радше, вони хочуть, щоб люди їм не заважали. Тому що їхнє мислення таке: якщо я багатий - мені все можна", - зазначає кардинал.

За словами Любомира Гузара, бути обраним - означає не тільки добре заробляти, але й служити людям.

"У першу чергу, нехай люди подумають над тим, що означає бути обраним. Це не тільки добре заробляти, але й служити людям. Ні, ми не повинні шкодувати хорошої зарплати нашим депутатам - нехай будуть добре оплачуваними, але нехай стовідсотково виправдовують ті гроші, які вони отримали. Скільки ми вже маємо тих законів... Я все сміюся над тим, як змінювали час - тричі туди і назад. Це один вражаючий приклад, а є й багато інших, коли закони приймають без належного вивчення... Нехай кожен дуже добре думає, тому що пролізти в Раду він пролізе, але потім доведеться відповідати. І не перед людьми, а перед Богом", - сказав кардинал.

Водночас Любомир Гузар закликає: "Ті ж, хто має обирати, також нехай думають. Люди обирали б значно відповідальніше, якби самі краще працювали. Якби добре розуміли себе самих і те, чим є можливість розвивати за допомогою виборів свою державність, суспільство. Чому так багато фальсифікацій на виборах? Тому що люди не замислюються над певними речами. А якби всі підійшли до виборів серйозно і чесно, все виглядало б інакше. Але для цього треба почати дуже серйозно думати. Про себе, про інших, про відповідальність перед Богом. Тоді наші вибори будуть кращими. Це цілком можливо. Потрібно тільки цього дуже хотіти і робити це".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram