ГоловнаПолітика

Українські ВМС відновили підготовку бойових дельфінів

Тварин, зокрема, вчать атакам на підводних диверсантів і кораблі. Для цього на голові дельфіна кріпиться або ніж, або пістолет.

Українські ВМС відновили підготовку бойових дельфінів

Військово-морські сили України відновили спецпрограми підготовки дельфінів.

Про це повідомляє російське агентство РИА Новости з посиланням на джерело в силових структурах у Севастополі.

"Зараз у державному океанаріумі України в Севастополі готують десять дельфінів-афалінів для виконання спецзавдань військового флоту України, регулярно в акваторії Севастополя українські військові проводять тренування тварин з пошуку предметів на дні моря", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, 90-тих років деяких дельфінів використовували в медичних цілях для лікування дітей-інвалідів, що дозволило заробляти кошти для утримання інших тварин. "Але за великим рахунком програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але й не афішувалася", - сказало джерело.

Воно повідомило, що в програму підготовки входять заняття з обстеження ділянок моря, де знаходяться цікаві військовим предмети, і позначення їх місцезнаходження буями.

Тварин також тренують за бойовою програмою атак на підводних диверсантів і кораблі. Для цього на голові дельфіна кріпиться або ніж, або пістолет.

"Зараз ми плануємо вчення з протидії атаці диверсантів з метою захисту кораблів у бухті і на рейді", - сказало джерело.

Він зазначив, що 2012 року було проведено кілька тренувань як в акваторії океанаріуму, так і за його межами. Головним завданням ставилося виявлення предмета під водою. "Завдання було виконано, наші дельфіни знаходили предмет і торкалися його пристроєм, закріпленим на голові, після чого на поверхню відстрілювався буй", - сказав співрозмовник агентства.

Варто зазначити, що дельфінів для потреб радянського ВМФ готували в Севастополі з 1973 року. Спеціально підготовлені тварини знаходили зброю і військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника закріпленими на голові зброєю та вибухівкою. Після розвалу СРСР і розділу Чорноморського флоту військова частина, в якій готували бойових дельфінів, перейшла українській стороні разом з фахівцями. Дельфіни стали використовуватися в мирних цілях - для лікування дітей-інвалідів.

На сьогодні у світі існують тільки два центри підготовки бойових дельфінів - це база Сан-Дієго (США) та Севастополь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram