ГоловнаПолітика

СЕС звільнить 25 тисяч працівників

Цього року службі виповнюється 89 років.

СЕС звільнить 25 тисяч працівників
Фото: investigator.org.ua

Державна санітарно-епідеміологічна служба України в рамках адміністративної реформи майже вдвічі скоротить чисельність своїх працівників, штат яких зараз налічує більше ніж 50 тисяч осіб.

Про це під час прес-конференції повідомив керівник Держсанепідслужби, головний державний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко.

Він нагадав, що процес реформування Держсанепідслужби здійснюється в рамках адміністративної реформи, запровадженої Президентом України, указом якого від 9 грудня 2010 року була утворена Державна санітарно-епідеміологічна служба України як окремий центральний орган виконавчої влади.

Пономаренко зазначив, що в цього року службі виповнюється 89 років, і вперше вона отримала такий статус. Раніше, нагадав він, функції контролюючого органу в сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення виконували санітарно-епідеміологічні станції, які були закладами охорони здоров'я та перебували у сфері управління МОЗ.

Водночас їх керівники підпорядковувалися головному державному санітарному лікарю України, який за посадою був першим заступником міністра охорони здоров'я.

Таких закладів в Україні було близько 800, і вони були утворені практично на кожній адміністративній території, мали статус відокремленої юридичної особи. При цьому штат працівників перевищував 50 тисяч осіб, які ніколи не мали статусу державного службовця.

Як зазначив Пономаренко, у зв'язку з проведенням адміністративної реформи МОЗ було видано наказ від 21.09.2012 №176-0 "Про ліквідацію бюджетних закладів, установ та організацій, що належать до сфери управління МОЗ України", а розпорядженням Кабінету міністрів України від 03.10.2012 №744-р цілісні майнові комплекси всіх 800 санітарно-епідеміологічних станцій були передані зі сфери управління МОЗ держсанепідслужбі.

"На базі цього майна здійснюється формування територіальних органів Держсанепідслужби та їх відокремлених структурних підрозділів по всій державі", - сказав Пономаренко.

Також, повідомив він, вже були проведені конкурси на заміщення вакантних посад держслужбовців в цих органах в кількості 2,5 тис. осіб. Пономаренко зазначив, що це саме ті фахівці, які здійснюватимуть інспекторські або наглядові функції і ухвалюватимуть рішення щодо адміністративних заходів до порушників санітарного законодавства.

Таким чином, передбачається, що з 1 січня 2013 року штат працівників територіальних органів Держсанепідслужби становитиме 29 тис. 996 осіб, у зв'язку з чим працівники закладів МОЗ, які ліквідуються, будуть переведені в штат цих органів. Це скорочення планується провести за рахунок вакантних і немедичних посад, зокрема технічного персоналу, а також планується омолодити кадри, адже зараз в цій системі працюють 10 тис. осіб похилого віку.

Однак Пономаренко запевнив, що жоден кваліфікований медпрацівник не залишається поза увагою. Людям, яких планується скоротити, запропонують перепідготовку та подальше працевлаштування в лікувально-профілактичних закладах на лікарських і медсестринських посадах або ж працевлаштування в інших контролюючих органах. Зокрема, в Держветфітослужбі, якщо їй від Держсанепідслужби будуть передані повноваження у сфері контролю безпеки харчових продуктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram