ГоловнаПолітика

Закон про мови виправлятиме вже нова ВР, - Мірошниченко

Член робочої групи каже, що законопроект ще повинні обговорити в комітеті.

Закон про мови виправлятиме вже нова ВР, - Мірошниченко
Фото: newsmarket.com.ua

Верховна Рада України цього скликання заледве чи встигне розглянути зміни до закону про мови.

Таку думку на прес-конференції в Харкові висловив представник Президента України у ВР, член робочої групи з удосконалення мовного закону Юрій Мірошниченко, розмірковуючи про необхідність і можливість внесення змін за висновком спеціальної робочої групи з питань закону про мови.

"Така робота триває, її ще не завершено. Відповідно, ми не можемо розглядати ці зміни, тому що вони не перетворилися ще в законопроект і не зареєстровані у ВР, відповідно, нам нема що розглядати", - сказав він, нагадавши, що парламент цього скликання має лише ще один пленарний день - 16 жовтня.

За словами депутата, щоб розглядати зміни до мовного закону, цього дня потрібно буде пройти всю процедуру ухвалення до розгляду та голосування законопроекту.

"На сьогодні ще немає цього законопроекту. Як член цієї робочої групи можу сказати, що ймовірність того, що ми встигнемо, - невелика. У парламенті, навіть якщо з'явиться цей законопроект, потрібно пройти ще засідання комітету, потрібно його внести в порядок денний сесії й отримати висновок науково-експертного управління, і тільки тоді розглядати в першому читанні. Навіть якби він був ідеальним і ми у двох читаннях прийняли - це малоймовірний сценарій, що це впишеться в один день", - сказав Мірошниченко.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня.

8 серпня Президент Віктор Янукович підписав ухвалений Радою закон, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання мінімум 10% носіїв на територіях, де поширена ця мова.

Учора прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що закон про засади державної мовної політики не скасують, але в нього можуть вноситися зміни, пов'язані з технічним забезпеченням роботи закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram