ГоловнаПолітика

Івано-Франківськ відхилив протест прокуратури на мовний закон

Облрада підтвердила своє рішення щодо "мовного" закону.

Івано-Франківськ відхилив протест прокуратури на мовний закон

Івано-Франківська обласна рада на позачерговій сесії у вівторок, 9 жовтня, відхилила протест виконувача обов'язки прокурора області Володимира Гаврюшенка на пункт 1 рішення облради від 23 серпня 2012 року "Про дотримання вимог Конституції України щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області".

У своєму протесті прокурор вимагав скасувати пункт 1 рішення облради, в якому сказано, що Закон України "Про засади державної мовної політики" не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області, повідомляє "Інтерфакс".

Прокурор вказує, зокрема, на те, що, ухвалюючи це рішення, Івано-Франківська облрада вийшла за межі своїх повноважень, передбачених ст. 43 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", а також порушила вимоги ст. 19 Конституції України, яка зобов'язує органи місцевого самоврядування діяти в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією України та законами України.

Відхилення протесту керуючий справами виконавчого апарату Івано-Франківської облради Василь Скрипничук обґрунтував тим, що мовний закон "затверджено з грубим порушенням Конституції України та низки законів України, а також прямо суперечить рішенням Конституційного Суду".

Скрипничук вказав на те, що, згідно з Конституцією України, державною мовою є українська і, спираючись на це, вона є складовою частиною конституційного ладу.

"Тому прийняття мовного закону є переконливим свідченням спроби неконституційного, незаконного захоплення влади парламентською більшістю", - сказав депутат.

"Таким чином, зазначений закон можна вважати результатом злочинних діянь організованої групи, спрямованих проти засад національної безпеки України", - вважає Скрипничук.

Він також послався на чітку позицію жителів області з приводу єдиної державної української мови.

Нагадаємо, сьогодні , 9 жовтня, Львівська облрада визнала мовний закон нечинним у Львівській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram