ГоловнаПолітика

ЄСПЛ може винести рішення шодо Тимошенко вже наступного року

Суддя від України Ганна Юдковська пішла в декрет.

ЄСПЛ може винести рішення шодо Тимошенко вже наступного року
Анна Юдковская
Фото: focus.ua

Суддя від України в Європейському суді з прав людини Ганна Юдковська взяла відпустку з догляду за дитиною до кінця 2012 року, що може вплинути на розгляд судом скарг Юлії Тимошенко і Юрія Луценка.

Про це пише видання

"КоммерсантЪ-Украина".

Про тривалу відпустку судді ЄСПЛ Ганни Юдковської, призначеної за квотою України, видання повідомили в апараті судді в Страсбурзі. "Пані Юдковська перебуває у відпустці до 18 грудня", - уточнили там. Це означає, що вона зможе приєднатися до роботи суду лише наступного року - 22 грудня у Франції починаються різдвяні канікули, а за тиждень до цієї дати засідання ЄСПЛ не проводять через відпустки інших суддів.

Адвокат Валентина Теличенко занепокоєно сприйняла інформацію про зміни в Європейському суді з прав людини. "Без національного судді не може бути прийняте жодне рішення. Тому є небезпека, що винесення рішень ЄСПЛ у справах Луценка і Тимошенко затягується до наступного року", - зазначила вона.

Згідно з регламентом ЄСПЛ, в разі тривалої відсутності судді ухвалюють рішення про призначення судді, який тимчасово бере участь у слуханнях за українською квотою.

За словами Теличенко, призначення тимчасового судді у справі Юлії Тимошенко зруйнує плани на якнайшвидше винесення рішення. "Якщо в Страсбург приїжджає ad hoc суддя, він має повне право вимагати надання часу на вивчення всіх матеріалів. А враховуючи обсяги справи і кількість документів, які ми надали суду, цей процес легко затягнеться до повернення Ганни Юдковської з відпустки". Те саме стосується і другої скарги Юрія Луценка, в якій йдеться про неналежне поводження і про ненадання йому медичної допомоги.

Проте побоювання юристів можуть не виправдатися. Суддя ЄСПЛ у відставці Володимир Буткевич (1998-2008) у бесіді з виданням заявив, що ЄСПЛ зазвичай не передає ad hoc суддям ті справи, слухання яких уже розпочалися. "Суддя, який почав розгляд справи, повинен і закінчити його самостійно", - заявив він.

Буткевич вважає, що концептуальні рішення і за першою скаргою Юлії Тимошенко, і за другою скаргою Юрія Луценка ухвалено за участю Ганни Юдковської ще до відпустки, але наразі їх не оприлюднюють через тривалу процедуру оформлення рішень ЄСПЛ. "Я практично впевнений, що розгляд справ Тимошенко та Луценка закінчено, судді проголосували і затвердили рішення, а тепер триває стадія підготовки мотивувальної частини. І коли буде потрібно формально підтвердити рішення, відпустка судді цьому не завадить - якщо буде необхідно, вона вийде на роботу на один день", - заявив він.

Як відомо, раніше представники партії "Батьківщина" неодноразово заявляли, що

чекають на рішення суду щодо першої скарги Юлії Тимошенко до парламентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram