ГоловнаПолітика

"Регіонали" також переглянуть списки своїх висуванців

Виключать тих, хто потрапив у список "випадково" чи погано зарекомендував себе.

"Регіонали" також переглянуть списки своїх висуванців
Фото: transkarpatia.net

Партія регіонів і Об'єднана опозиція "Батьківщина" готуються до внесення змін у виборчі списки, затверджені на передвиборних з'їздах.

Така можливість передбачена законом "Про вибори народних депутатів", згідно з яким Центральна виборча комісія вправі скасувати реєстрацію кандидата в депутати не пізніше ніж за 12 днів до дня виборів за заявою кандидата або партії, яка його висунула, пише "Коммерсантъ-Украина".

З'їзди з таким порядком денним готуються в обох політичних силах. Зокрема, з'їзд ПР заплановано на 13 жовтня.

Головною його темою стане виключення з виборчого списку низки кандидатів й обговорення передвиборної тактики протягом тижнів, що залишилися до дня виборів.

"Перелік кандидатів на виліт знають лише декілька осіб. Кажуть, що виключать тих, хто потрапив у список "випадково" чи погано зарекомендував себе під час виборчої кампанії. Йдеться про 5-10 осіб", - повідомило джерело в ПР.

У партії інформацію про можливий перегляд виборчого списку офіційно не підтвердили.

"Якщо з'їзд відбудеться, то на ньому розглядатимуть питання, пов'язані з перебігом передвиборної кампанії, жодних стратегічних рішень не буде", - сказав "регіонал" Михайло Чечетов.

"Радше за все, це буде з'їзд, що якось скоригує список і чіткіше позначить мобілізацію прихильників Партії регіонів на майбутніх виборах. Думаю, це виглядатиме як частина виборчої кампанії - великий агітаційний шоу-захід", - повідомив заступник голови парламентської фракції ПР Валерій Коновалюк.

"Батьківщина" на своєму з'їзді може відкликати висуванців у мажоритарних округах.

Із датою проведення передвиборного з'їзду керівництво Об'єднаної опозиції визначиться в середу, повідомив перший заступник голови парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.

Тим часом учора один з лідерів Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк, говорячи про можливість проведення з'їзду, припустив, що він може і не відбутися.

"Щоб юридично оформити єдиний список кандидатів у мажоритарних округах, необхідні такі заходи: проведення з'їзду, який не є обов'язковим, і офіційна заява кандидата про те, що він підтримує іншого кандидата і знімає свою кандидатуру з виборів", - заявив Яценюк на прес-конференції в Дніпропетровську.

"Тут діють два юридичні механізми. Однак в руках треба мати і одну, й іншу зброю", - додав він.

Відповідно до закону про вибори, партії можуть ухвалити відповідні рішення до 16 жовтня.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що цього тижня Об'єднана опозиція проведе позачерговий з'їзд. За даними джерел, таке рішення ухвалили 5 жовтня на закритій нараді, в якій брали участь, зокрема, Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов і Микола Мартиненко. З'їзд буде присвячено переважно питанням співпраці Об'єднаної опозиції та партії Віталія Кличка "УДАР" у мажоритарних округах, де висуваються кандидати від обох політсил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram