ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

КВУ: фальсифікуватимуть вибори "мажоритарники"

У комітеті зазначають, що можливостей для фальсифікації багато.

КВУ: фальсифікуватимуть вибори "мажоритарники"
Фото: vlasti.net

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що сьогодні потрібно говорити не стільки про фальсифікації, скільки про спроби зірвати вибори на певних дільницях за допомогою свідомих провокацій.

"Є дійсно велика небезпека, що на цих виборах буде фальсифікація. Але водночас я не робив би із цього всього небезпеки", - зазначив Черненко в коментарі УНН.

За словами Черненка, треба говорити не стільки про фальсифікації, скільки про спроби зірвати вибори на певних дільницях за допомогою свідомих провокацій.

"Або це буде демонстративне вкидання бюлетенів, або це буде псування бюлетенів під час підрахунку голосів. Фальсифікації можливі тільки тоді, коли існує певна більшість у комісії визначеного представника. Цей міф, що все буде сфальсифіковано - залишається міфом. Насправді можливостей для фальсифікації багато, але вони не будуть застосовані", - сказав він.

Голова КВУ також зазначив, що різниці між регіонами немає.

"Є один округ, в якому 5 мільйонерів, які будуть робити що завгодно. А є сусідній округ, де є один чітко визначений лідер, і там вибори пройдуть спокійно. У розрізі "мажоритарки" я не говорив би, що є різниця між регіонами", - сказав Черненко.

"Фальсифікувати будуть "мажоритарники". Політичні сили виборами майже не займаються. На кожному мажоритарному окрузі є люди, які вбухали купу грошей у виборчий процес. Коли вони побачать, що не виграють, то почнуть підкуповувати комісії і робити все що завгодно. Україна просто забула, що таке мажоритарні вибори. Тут йдеться вже не про політичну силу, а про те, що "мажоритарники" самі будуть підкуповувати", - наголосив він.

Нагадаємо, міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO заявила, що стурбована масовою зміною виборцями свого місця голосування. "Ми висловлюємо побоювання, що це може бути пов'язано з можливою підготовкою фальсифікацій у мажоритарних округах. Стурбованість викликає і той факт, що контролювати цю ситуацію фактично нікому. Ні ЦВК, ні Генпрокуратура не мають необхідних повноважень. ЦВК може формально зафіксувати порушення і звернутися до Генеральної прокуратури, але й вона, зі свого боку, не має повноважень перевірити підозрілі передвиборні переміщення громадян", - зазначив директор CIS-EMO Олексій Кочетков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram